Hlavní obsah

Saúdové přerušili kvůli Zemanovi spolupráci s Českem

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie pozastavila své aktivity v rámci Česko-saúdského obchodního fóra, které pracuje na posílení ekonomické spolupráce ČR s tímto bohatým královstvím při Perském zálivu. Důvodem byly urážlivé výroky prezidenta Miloše Zemana vůči muslimům, napsal list Al-Watan, podle kterého dal spolupráci přerušit samotný král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Spor se snaží zažehnat česká ambasáda v Rijádu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Tyto výroky nejenže ukazují na Zemanovu nedostatečnou znalost a nepochopení islámu, ale také ignorují historická fakta, že totiž antisemitismus a nacismus jsou skrz na skrz evropský fenomén,“ citoval saúdský list generálního tajemníka Organizace islámské spolupráce (OIC) Ijáda Madaního.

Jeho komentář se týká výroků, které český prezident pronesl už před čtyřmi lety.

Sobotka: Informace jsou nepřesné

Česko-saúdská obchodní komora však ve čtvrtek večer reagovala ujištěním, že pracuje na prohlubování česko-saúdských obchodních styků. „Věříme, že situace, kterou zapříčinilo několik nešťastných výroků, je dnes vysvětlena,“ sdělil Novinkám viceprezident komory Jakub Koudela.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky jsou informace z tisku nepřesné a nevystihují současný stav vztahů Česka se Saúdskou Arábií. "V loňském roce jsme zaznamenali razantní nárůst obchodu se Saúdskou Arábií... a tento trend dále pokračuje," uvedl v tiskové zprávě. "Usilujeme o posílení vzájemných vztahů zejména v oblasti ekonomické spolupráce," dodal.

Velvyslanec zjišťuje

Zeman před čtyřmi lety hovořil o islámu jako o agresivním a netolerantním náboženství a anticivilizaci. Kromě jiného poukazoval na omezování práv žen v muslimských zemích a vztah muslimů ke Koránu porovnával s ideovými zdroji nacistů a komunistů.

Přesto má velvyslanec ČR v Saúdské Arábii Jiří Slavík k článku výhrady. Už proto, že zpráva v Al-Watan vyšla ve středu krátce poté, co jiné listy zveřejnily rozhovor se Zemanem, který byl naopak vstřícný.

„Zjišťuji, o co se jedná a o co jde. Nehraje nám to časově, ani věcně. Je skutečností, že 2. června bylo v anglicky psaném deníku Saudi Gazette a v arabském deníku Al-Okaz zveřejněno interview s prezidentem republiky Zemanem, v němž prezident dává najevo, že stojí o spolupráci, přičemž jmenuje řadu oblastí. Ten rozhovor je zásadní a na něm stavíme naši spolupráci,“ řekl Slavík Novinkám.

V pozadí roztržky může být spíše obchodní spor
zdroj Novinek.cz

Prezident Zeman v rozhovoru kromě jiného připomněl, že Rijád je druhým největším obchodním partnerem Prahy ze skupiny zemí v Radě pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu, a také prohlásil, že Česká republika „muslimskou kulturu chápe a respektuje ji“.

Spolupráci koneckonců Zeman propagoval také během své únorové cesty do Spojených arabských emirátů a Jordánska.

O Zemana možná nejde

Podle informací serveru Novinky.cz může být v pozadí roztržky spíše obchodní spor. Potvrzovala by to i slova ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka. „Na saúdské domácí scéně není neobvyklé využití politických otázek k obchodnímu, či firemnímu souboji. V tomto případě se kloním k názoru, že se spíše než o věc politickou jedná o takovýto případ,“ uvedl bez bližších podrobností pro Novinky.

Saúdská Arábie je stále významnějším obchodním partnerem České republiky. Obchod mezi oběma zeměmi v posledním desetiletí stabilně sílí, jen za loňský rok meziročně vzrostl o bezmála 50 procent a jeho nynější objem je okolo sedmi miliard korun. Výrazem toho bylo ustavení Česko-saúdského fóra a uspořádání první konference v Praze na Žofíně loni v listopadu.

Kdy bude další, to není jasné. Saúdové prozatím s žádným nepočítají, tvrdí Al-Watan s tím, že o tom rozhodl samotný král Salmán.

Podle Lindy Klementové ze společnosti Shobokshi Investment, která působí v ČR i v Saúdské Arábii a loňskou konferenci organizovala, žádné konkrétní datum dalšího setkání ani stanoveno nebylo. „Přemýšleli jsme nejdříve o podzimu, ale vzhledem k objemu práce jsme uvažovali spíše až o příštím roce,“ řekla Novinkám. Dodala, že signály o zastavení spolupráce nemá. Domnívá se, že inkriminovaný článek čerpá ze zastaralých informací.

Server Arab News ovšem upozornil, že nejde jen výroky, které Miloš Zeman pronesl před čtyřmi lety. Podle něj vztah Rijádu k Praze negativně poznamenala už prezidentova slova po loňském útoku na židovské muzeum v Bruselu. Prezident tehdy uvedl, že „xenofobie“, „antisemitismus“ a „rasismus“ islámských radikálů „vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají“.

Al-Watan také poukázal na to, že Zeman není jediným českým politikem, který zahrál na protiislámskou strunu. Deník jmenuje poslance Tomia Okamuru, jenž před časem vyzýval k bojkotu kebabu a venčení vepřů před muslimskými středisky a modlitebnami.

Velvyslanec Slavík požádal saúdského ministra zahraničí o přijetí, aby spor vyjasnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám