Hlavní obsah

Sarkozy otevřel v arabských emirátech francouzskou základnu

Právo, Novinky, DPA, BBC, Jaroslav Zbožínek, Tomáš Reiner
Abú Zabí

První francouzskou vojenskou základnu v zahraničí od ukončení koloniální éry své země v 60. letech minulého století otevřel v úterý v metropoli Spojených arabských emirátů (SAE) Abú Zabí prezident Nicolas Sarkozy.

Článek

V regionu Perského zálivu bohatém na ropu a plyn tak bude trvale přítomno na 500 francouzských vojáků. Kontingent čítá příslušníky pozemních vzdušných i námořních sil. Nová základna bude sloužit i jako zastávka na cestě do Afghánistánu, kde proti povstalcům z fundamentalistického hnutí Tálibán bojuje 2800 Francouzů.

Dalším úkolem kontingentu bude poskytovat lodě k ochraně proti pirátům u somálského pobřeží a chránit klíčové lodní trasy v Perském zálivu, kudy se přepravuje na 40 procent ropy spotřebovávané ve světě, zejména v USA, Evropě a Japonsku.

Prezident SAE šajch Chalífa bin Zajd Nahján označil francouzskou základnu za "zdroj stability“ v oblasti Perského zálivu. Jeho země stejně jako některé další arabské státy má totiž obavy z jaderného programu Íránu.

"Buďte si jisti, že Francie zůstane na vaší straně i v případě ohrožení její bezpečnosti,“ prohlásil Sarkozy. Francie je podle něj připravena nést odpovědnost za stabilitu v této strategicky důležité oblasti. Sarkozy označil íránskou krizi za jednu z největších hrozeb pro světovou bezpečnost a zdůraznil, že je nepřijatelné, aby Teherán disponoval jadernými zbraněmi.

Odstrašovací pozice

Nejmenovaný spolupracovník Sarkozyho řekl agentuře AFP, že Francie svou přítomností v oblasti vědomě zaujímá "odstrašovací pozici“. "Pokud by Írán zaútočil (na SAE), představovalo by to i útok proti nám,“ dodal.

Sarkozy přiletěl do SAE i proto, aby provedl symbolický "první výkop“ muzea Louvre v Abú Zabí - futuristické budovy podle projektu renomovaného architekta Jeana Nouvela. Pařížský Louvre i další slavné francouzské instituce sem budou zapůjčovat některá díla ze svých sbírek.

Arabský Louvre a Sorbona

Francie rozšiřuje svůj vliv v oblasti Perského zálivu i vývozem umění. V Abú Dhabí se buduje pobočka pařížského muzea Louvre. Mramorovou budovu Písečného Louvru, jak se jí říká, navrhl Jean Nouvel. Měla by být otevřena mezi lety 2011 až 2013. Jenom prodejem jména si Francouzi přišli na 400 miliónů eur.

Louvre nebude jediným muzeem, které emirátům prodalo svou frančízu. Za dva roky má být v jeho blízkosti otevřena i jakási filiálka Guggenheimova muzea v New Yorku.

V Abú Dhabí je možné vystudovat i slavnou Sorbonu. Tamní pobočku otevřeli v roce 2006.

Muzeum má stát na ostrově Saadíja (Blaženost) asi 500 metrů od pevniny, s níž bude spojen mostem. Svou pobočku zde má mít také Guggenheimovo muzeum a chybět nebude ani velký koncertní sál, výstaviště a luxusní hotely.

Reklama

Výběr článků

Načítám