Hlavní obsah

Sadr vyzval své stoupence, aby stvrdili věrnost krví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácký radikální šíitský duchovní Muktada Sadr vyzývá své stoupence, aby vlastní krví podepsali závazek "klást odpor vůči okupantům". Apel přečetl v mešitě posvátného města Kufa za Sadra jeho poradce šajch Asad Násirí. Sadr se nyní zřejmě zdržuje v Íránu.

Článek

"Zavazuji se, že budu považovat všechny muslimy, zvláště v Iráku, za své bratry a nikdy nebudu usilovat o jejich životy, ani škodit jejich majetku a důstojnosti," stojí v přísaze. "Mými jedinými nepřáteli jsou okupanti, nevěřící a radikální protišíitští sunnité, kolonizátoři a uchvatitelé. Zavazuji se, že s nimi nebudu jednat, nepodepíšu s nimi příměří a nesednu si s nimi k jednomu stolu, dokud budu živ."

Na dokumentu má být vyznačeno jméno signatáře, země a místo podpisu. Ten mají budoucí členové protiokupačního paktu provést krví získanou říznutím do palce, nebo mají tento palec přitisknout na dokument.

Stvrzením dohody se šíitští věřící zaváží "stavět se ve všech muslimských zemích a zejména v Iráku vojensky i ideologicky na odpor proti okupantům, kolonizátorům a západnímu laickému myšlení", citovala agentura AFP.

Mocné Sadrovy milice zvané Mahdího armáda byly v minulosti opakovaně obviňovány z násilností vůči sunnitům, zejména v Bagdádu.

Sadr založil speciální jednotky

Muktada Sadr se vždy stavěl ostře proti americké okupaci Iráku. Loni odvolal z vlády své ministry a z parlamentu poslance a ukončil podporu premiéru Núrímu Málikímu, kterého Sadrovi stoupenci obviňují z toho, že hraje hru Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám