Hlavní obsah

Sadr vyhlásil válku USA, zakládá nové jednotky

Novinky, CNN, rei
BAGDÁD

Vlivný irácký šíitský klerik Muktada Sadr zakládá nové bojové jednotky, které se budou soustředit výhradně na boj se spojeneckou koalicí vedenou Spojenými státy. Sadr to oznámil v dopise citovaném v pátek duchovními v mešitách po celé zemi.

Článek

„Odboj bude veden jedinou skupinou, jejíž roli a podstatu brzy vymezím,“ napsal. Sadrovy milice Mahdího armády jsou vlivnou silou v šíitských městech Iráku. Od loňského roku, co přistoupily na příměří, v zemi výrazně ubylo násilností. Části milicí, podporovaných Íránem, se ale postoj nelíbí a na jaře se účastnila krvavých střetů v Basře a bagdádské čtvrti Sadr.

Pozorovatelé Sadrovo vyjádření interpretují jako snahu získat znovu důvěru a vliv nad radikální frakcí a usmířit si ostatní etnické a náboženské skupiny.

Role nově vytvořených jednotek bude podle Sadra výlučná. „Držení zbraní novou skupinou bude výhradní a tyto zbraně budou namířeny na okupanta a na nikoho jiného. Vzdor okupaci zastaví osvobození nebo mučednická smrt,“ napsal.

Zbytek Mahdího armády se má proměnit v občanské hnutí působící ve společenských oblastech, což zahrnuje i „boj proti západní ideologii a osvobození myslí od dominace a globalizace“.

Problémy mají USA a spojenci také s iráckou vládou. Irácký premiér Núrí Málikí uvedl, že rozhovory o dlouhodobé americko-irácké bezpečnostní smlouvě uvázly na mrtvém bodě. Podle Málikího mají Spojené státy tak velké požadavky, že by byla narušena svrchovanost Iráku. Dohoda má poskytnout i právní rámec pro setrvání amerických vojsk v Iráku po vypršení jejich mandátu koncem roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám