Hlavní obsah

S Trumpem v zádech schválil Izrael další výstavbu na palestinských územích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv/Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý spolu s ministrem obrany Avigdorem Liebermanem schválil výstavbu 2,5 tisíce nových bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu. Už v pondělí Netanjahu informoval členy bezpečnostní rady státu, že rozhodl o zrušení všech omezení výstavby ve východní části Jeruzaléma, které byly reakcí na tlak mezinárodního společenství. Informoval o tom list Ha'arec.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Výstavba obytných domů v židovské osadě Ramot v Jeruzalémě

Článek

Výstavba na Západním břehu Jordánu i ve východní části Jeruzaléma, tedy v oblastech, které Palestinci a část mezinárodního společenství považují za Izraelem okupované, by tak mohla začít současně.

Netanjahu změnou přístupu patrně reaguje na nástup Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta. Trump se nechal slyšet, že chce vztah Spojených států s Izraelem zlepšit a předeslal, že přesune velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. [celá zpráva]

Už v neděli jeruzalémská rada pro územní rozvoj a výstavbu schválila vybudování stovek bytových jednotek za takzvanou zelenou linií, tedy hranicemi Jeruzaléma platnými před rokem 1967, kdy Izrael vyhrál takzvanou Šestidenní válku.

Ke konci mandátu bývalého prezidenta USA Baracka Obamy byla některá řízení o další výstavbě na Palestinci obývaných územích pozastavena z obav před případnými odvetnými opatřeními americké administrativy, konstatoval deník Ha'arec.

Reklama

Výběr článků

Načítám