Hlavní obsah

Rusové zapojí do bojů v Sýrii letadlovou loď. Svou jedinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko vyšle svou jedinou letadlovou loď do východní části Středozemního moře. Oznámil to ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Letadlová loď Admirál Kuzněcov se podle něj připojí k ostatním ruským plavidlům operujícím u syrských břehů. Šojgu neřekl, kdy bude letadlová loď na místě, ruská média hovoří o podzimu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov

Článek

"Teď je v naší flotile ve východním Středomoří šest válečných lodí a tři nebo čtyři zásobovací plavidla. Abychom zvýšili naše bojové kapacity, připojíme k nim naši letadlovou loď Admirál Kuzněcov," sdělil ministr.

V New Yorku mezitím jednala o Sýrii Rada bezpečnosti OSN a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jejím zasedání řekl, že Rusko požaduje nestranné vyšetření pondělního útoku na humanitární konvoj v Sýrii. [celá zpráva]

Zahynulo při něm na 20 lidí a byly zničeny dodávky pro Syřany. Rusko vyloučilo, že útok má na svědomí jeho nebo syrské letectvo; USA a syrská opozice na tom trvají.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že má informace o tom, že nad oblastí, kde došlo k útoku na konvoj, létal bezpilotní stroj Američany vedené koalice. Podle mluvčího Igora Konašenkova šlo o dron typu Predator.

„Večer 19. září byl v této konkrétní oblasti dron patřící mezinárodní koalici, který vzlétl ze základny Inçirlik v Turecku, letěl ve výšce 3600 metrů rychlostí 200 kilometrů za hodinu,“ uvedl Konašenkov.

„Objekt byl v oblasti kolem města Urm Al-Kubra, kde o několik minut dřív začal konvoj hořet. Odletěl po třiceti minutách,“ prohlásil mluvčí podle ruské agentury Tass.

„Tento druh bezpilotního stroje může nést také rakety. Naši západní kolegové dělají vše pro vyvolání mediálního šumu, aby se zapomnělo na tragédii v Dajr az-Zauru,” dodal Konašenkov s odkazem na chybný sobotní americký útok, při němž zemřelo několik desítek syrských vojáků.

Šéf americké diplomacie John Kerry ve středu v Radě bezpečnosti navrhl, aby byl vyhlášen zákaz letů nad všemi trasami používanými v Sýrii pro humanitární dodávky.

Klid zbraní skončil

Rusko a USA vyjednaly 9. září pro Sýrii příměří, ale syrská armáda oznámila v pondělí večer, že klid zbraní skončil. Rusko krátce před tím naznačilo kolaps příměří, když oznámilo, že nemá smysl, aby syrská armáda dodržovala jednostranně klid zbraní, když povstalci bojují.

Téměř okamžitě byly obnoveny útoky na Halab, v jeho východní části kontrolované opozicí v noci na středu napočítali svědci 100 výbuchů.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při zahájení schůze RB OSN vyzval země, které mají vliv na strany bojující v Sýrii, aby ho využily k obnově příměří.

"Je třeba, aby Syřané "mohli vyjednávat a vyjít z pekla, do nějž byli uvrženi. Tragédie v Sýrii je hanbou nás všech," řekl Pan Ki-mun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám