Hlavní obsah

Rusové posílají do Sýrie desítky tanků T-90

Rusko začalo v minulém týdnu posílat do Sýrie desítky tanků T-90. Rusové je okamžitě nasazují proti opozičním silám na dvou syrských frontách - u Aleppa a u Damašku. S odkazem na vojenské a zpravodajské zdroje to uvedl izraelský server Debkafile.

Foto: Profimedia.cz

Ruský T-90

Článek

U Damašku si ruské tanky podle serveru převzala 4. obrněná divize syrské republikánské gardy, které velí mladší bratr prezidenta Bašára Asada Máhir.

Očekává se, že další tanky budou nasazeny proti Islámskému státu u Palmýry, kde se chystají zaútočit spojené síly syrské armády, Íránu a libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Útok měl původně začít před dvěma týdny, ale byl odložen také kvůli chystané dodávce ruských tanků, uvedl Debkafile.

Rusové měli dosud v Sýrii jen několik kusů T-90, většinou na ochranu svých základen v provincii Látakíja. Přísun dalších tanků začal podle izraelského serveru minulou středu.

T-90 mají podle západních vojenských zdrojů postupně nahradit T-72, jichž má syrská armáda ve výzbroji okolo 500. Obměna bude záviset na tom, jak rychle dokážou Rusové přeškolit syrské vojáky na nový tank.

Server Debkafile k tomu poznamenal, že povstalci v Sýrii sice mají k dispozici protitankové střely, které mohou účinně použít proti T-72, ale nikoliv proti těžšímu a lépe chráněnému T-90. To ovšem nemusí být případ extremistů z Islámského státu, který se v Iráku zmocnil účinných amerických protitankových střel, z nichž část se mohla dostat přes otevřenou syrskou hranici.

Ruský bojový tank T-90 váží 46,5 tuny. V bitvě je schopen vyvinout rychlost 45 kilometrů za hodinu, jinak ale až 70 km/h. Jeho dojezdová vzdálenost činí 375 kilometrů, s přídavnými nádržemi ale až 550 kilometrů.
Modernizovaná verze T-90S má kombinovaný systém obrany proti protitankovým střelám. Skládá se z vrstveného pancíře, přídavného výbušného reaktivního pancéřování Kontakt-5 a systému Štora-1 rušícího laserově naváděné střely.
Tank je vybaven 125mm kanónem, protitankovými střelami AT-11, dvěma kulomety. Tank může kromě dalších střílet explozivní kumulativní střely HEAT i laserem naváděné střely Refleks.
Rusové tanky použili v Gruzii i Čečensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám