Hlavní obsah

Ruský plán bezpečnostních zón v Sýrii odmítli povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana
Aktualizováno

Syrská opozice ve čtvrtek v kazašské Astaně odmítla ruský plán na vytvoření bezpečných zón v Sýrii. Návrh podle ní ohrožuje územní integritu Sýrie. Opozice současně odmítá, aby Írán byl jedním z garantů budoucí dohody o klidu zbraní. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters

Zástupci syrských ozbrojených povstalců v Astaně. Abú Záid je uprostřed.

Článek

Vytvoření „deeskalačních zón“ navrhovanými Ruskem přitom odsouhlasil nejen Írán podporující syrského prezidenta Bašára Asada, ale i Turecko, které podporuje povstalce. Plán přivítala i OSN, zatímco Spojené státy se k němu postavily skepticky.

„Chceme, aby si Sýrie uchovala svou celistvost. Jsme proti dělení Sýrie,“ prohlásil opoziční delegát Usáma abú Záid a potvrdil, že opozice „nebude nikdy“ pro dohodu, dokud bude Írán jejím garantem.

Dodal také, že dohoda o příměří byla uzavřena už na konci loňského roku, ale není dodržována. „Proč přeskakujeme k bezpečným zónám?“ ptal se řečnicky Záid před novináři a dodal, že Rusko podle něj selhalo při naplňování dohody.

Moskva podle izraelského serveru Debkafile navrhla ustavení bezpečných zón v západní polovině země, konkrétně v provincii Idlib na severu, v Homsu ve střední části a dále pak kolem hlavního města Damašku a podél jižních hranic s Jordánskem a Izraelem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám