Hlavní obsah

Rusko prodává protivzdušné systémy, kam jen to jde. Po Íránu a Turecku už i Saúdům

Moskva

Saúdská Arábie koupí od Ruska raketový systém protivzdušné obrany S-400. Uvedla to ve čtvrtek Saúdy vlastněná televize Al-Arabíja. Při příležitosti návštěvy krále Salmána v Moskvě obě země rovněž podepsaly memorandum, v němž se Moskva zavázala, že Rijádu pomůže ve vývoji jeho vojensko-průmyslového sektoru.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a saúdský král Salmán

Článek

Saúdská Arábie uzavřela s Ruskem dohodu o dodávkách zbraní během historicky vůbec první návštěvy saúdskoarabského monarchy v Rusku. Je to také vůbec poprvé, kdy si Saúdská Arábie kupuje zbraně z Ruska, uvedl web Business Insider. Do té doby je nakupovala především z USA, odkud má rakety Patriot, a také z Velké Británie, i když transportní letoun vyvíjí společně s Ukrajinou.

Memorandum mezi ruskou exportní firmou Rosoboronexpor a saúdskoarabskou vojensko-průmyslovou společností bylo podepsáno v souvislosti s dohodou o dodávkách mimo jiné i ruských protitankových střel Kornet-EM, raketometů TOS-1A a granátometů AGS-30 a útočných pušek AK-103 z koncernu Kalašnikov. Hodnotu dohody ani počty dodaných zbraní strany neuvedly.

Paradoxem je, že minulý měsíc se dohodlo s Ruskem Turecko, že od něj koupí systém S-400, který patří k nejlepším ve své třídě. [celá zpráva] Turecko a Saúdská Arábie jsou velkými rivaly v oblasti, kde bojují o dominanci. Další rival Rijádu Írán koupil od Ruska předchozí systém S-300, který má také Sýrie. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin a král Salmán rovněž jednali o globálním trhu s ropou a o válce v Sýrii, která představuje mezi zeměmi třecí plochu.

Reklama

Výběr článků

Načítám