Hlavní obsah

Rusko ohlásilo humanitární přestávku v Aleppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské a syrské síly přeruší ve čtvrtek na osm hodin útoky na části města Aleppa ovládané povstalci. Humanitární gesto v pondělí ohlásilo ruské ministerstvo obrany.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Následky bombardování v Aleppu

Článek

„Rozhodli jsme se nemarnit čas a zavést ‘humanitární přestávky’, hlavně kvůli bezpečnému koridoru pro civilisty, kvůli evakuaci nemocných a zraněných lidí a stažení bojovníků,” uvedla Moskva.

Klid zbraní má trvat od 08:00 do 16:00 místního času.

Jednostranné příměří bylo vyhlášeno jen pár hodin poté, co britská stanice BBC s odkazem na místní civilní obranu přinesla zprávu o zabití 14 členů jedné rodiny ve čtvrti Mardža. Je mezi nimi osm dětí a dvě ženy, uvedly zdroje, podle nichž útočil ruský letoun.

Podle svědků bylo Aleppo v posledních 24 hodinách vystaveno silnému bombardování.

Ministři zahraničí zemí EU vyzvali ruské a syrské síly, aby ukončily „úmyslné útočení na nemocnice, lékařský personál, školy a základní infrastrukturu, a přestaly užívat barelové bomby, tříštivé bomby a chemické zbraně“. Unijní diplomaté varovali, že může jít o válečné zločiny, které mohou vést k další eskalaci konfliktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám