Hlavní obsah

Rozhovory o míru v Sýrii i bez části opozice

Ženeva

Jednání o míru v Sýrii budou příští týden pokračovat navzdory rozhodnutí hlavní opoziční skupiny HNC rozhovory opustit. Prohlásil to v pátek zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Jednání mezi opozicí a vládou, která se konala v Ženevě, byla tento týden přerušena kvůli porušování příměří. To bylo vyhlášeno 27. února.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Syrská vládní delegace vedená Bašárem Džaafárím v Ženevě

Článek

„Nemůžeme to nechat být. Musíme obnovit příměří a zintenzivnit humanitární pomoc,” řekl už ve čtvrtek večer de Mistura švýcarské stanici RTS.

Odchod opozičních delegátů označil za „diplomatickou pózu”, která je vzhledem ke složitosti situace v Sýrii podle něj pochopitelná.

Syrská vládní delegace se s de Misturou setká v pondělí.

K nejnovějšímu vývoji se vyjádřil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Rozhodnutí o odjezdu členů opoziční vyjednávací komise (HNC) nepředstavuje podle něj pro nikoho žádnou ztrátu. Jediný, kdo na tom tratí, je právě syrská opozice.

Vedoucí opoziční delegace Asad Zubí ve čtvrtek prohlásil, že všichni členové opozice do pátku Ženevu opustí. Podle něj jsou jen malé naděje na obnovu dialogu, dokud se situace v Sýrii radikálně nezmění. Ve čtvrtek vyjednavač Muhammad Allúš zastupující skupinu Džaíš al-Islám řekl, že jednat bude možné, až armáda přestane se svými útoky a vláda propustí desetitisíce vězňů.

Porušování příměří

Boje ale nadále pokračují. Při pátečních leteckých úderech vládních sil na předměstí města Halab na severu země, zahynulo podle aktivistů nejméně sedm lidí.

Část Halabu drží vládní síly, část opozice. V oblasti ale také působí Islámský stát. Toho a Fronty an-Nusra se příměří netýká. Opozice si ale stěžuje, že údery jsou vedeny i proti ní. [celá zpráva]

Ve středu také dorazil největší konvoj s humanitární pomocí do města Rastan v provincii Homs, které drží opozice.

Je to první humanitární konvoj od roku 2012, který přijel do města, kde je 120 000 lidí. Syrská vláda se tak snaží odrazit kritiku opozice, že humanitární pomoc a mezinárodní pozorovatele do některých oblastí nepouští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám