Hlavní obsah

Rezoluci odsuzující Sýrii vetovaly Rusko a Čína

New York

Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci evropských zemí, která odsuzuje režim v Damašku za jeho krvavé represe proti oponentům a hrozí sankcemi, pokud Damašek neprodleně neukončí vojenské akce. Vadilo jim, že rezoluce nevylučuje vojenskou intervenci.

Článek

Pro rezoluci nakonec hlasovalo devět z 15 členských států, dva byly proti a čtyři se zdržely.

Evropští členové RB OSN se snažili třikrát zmírnit jazyk rezoluce, aby vetu předešli. Podle francouzského velvyslance v OSN Gérarda Arauda bylo vyvinuto veškeré úsilí, aby se našel kompromis, ale zbytečně. "Byly udělány mnohé ústupky vůči Rusku a Číně a zemím, které se zdržely hlasování," uvedl.

Rusko, které má v RB OSN právo veta, ale označilo za "nepřijatelnou" i poslední verzi návrhu rezoluce iniciované čtyřmi zeměmi Evropské unieNěmeckem, Francií, Velkou Británií a Portugalskem. Z té byly vypuštěny přímé zmínky o sankcích proti syrskému režimu a nahrazeny termínem "cílená opatření".

Postoj Moskvy

Velvyslanec Ruska Vitalij Čurkin po hlasování zopakoval, že Moskva je rozhodně proti sankcím. Na jednání se podle něj střetly dvě filosofie a západní země podle něho chtěly tu konfrontační. Řekl, že nepodporuje režim Bašára Asada nebo násilí, ale je proti rezoluci, protože je založena na "filosofii konfrontace", obsahuje "ultimátum sankcí" a je proti mírovému urovnání krize. Moskva již před hlasováním kritizovala, že v textu není přímo vyloučena vojenská intervence. Bojí se opakování libyjského scénáře.

Moskva už týdny blokuje veškeré návrhy sankcí vůči syrskému režimu, požaduje, aby rezoluce zdůraznila nutnost politického dialogu v Sýrii a vyvinula stejný tlak na Asadův režim jako na opozici.

Čínský velvyslanec v OSN Li Pan-tung řekl, že jeho země je znepokojena pokračujícím násilím a chce vidět rychlé reformy, ale je proti rezoluci, protože "sankce nebo hrozby sankcí nepomáhají řešit situaci v Sýrii, ale spíše ji komplikují".

Pobouřený Washington

Spojené státy vyjádřily hluboké pobouření nad tím, že RB podle nich naprosto zklamala v pokusu řešit rostoucí ohrožení míru v regionu. Zásahy proti opozičním demonstrantům si v Sýrii vyžádaly podle odhadu OSN 2700 obětí na životech.

Americká velvyslankyně v OSN Susan Riceová odsoudila země, které se postavily proti rezoluci a které podle ní "raději prodávají zbraně syrskému režimu".

"Dnes odvážný syrský lid mohl vidět, kdo v Radě bezpečnosti podporuje jeho tužby po svobodě a lidských právech a kdo to nedělá," zdůraznila.

Reklama

Výběr článků

Načítám