Hlavní obsah

Rezoluci odsuzující Izrael USA vetovaly, Palestinci se obrátí na Valné shromáždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy v noci na sobotu v Radě bezpečnosti vetovaly arabskou rezoluci odsuzující židovské osady na okupovaných palestinských územích. Všech ostatních 14 členů ji podpořilo. Veto přivítal Izrael, naopak Palestinci pohrozili přehodnocením postoje k mírovému procesu. V sobotu oznámili, že odsouzení okupace budou požadovat od Valného shromáždění OSN.

Foto: Reuters

Židovská osada Givat Ze´ev

Článek

Rezoluci navrhla Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a podporovalo ji na 130 zemí světa. Na Palestince byl vyvíjen tlak, aby tuto rezoluci stáhli a přišli s jinými alternativami, které by mohly projít. Palestinci to ale odmítli.

V rezoluci se mimo jiné uvádělo, že židovské osady na palestinských územích jsou nelegální a představují hlavní překážku dosažení trvalého míru.

Veto je první, které USA uplatnily od projevu amerického prezidenta Baracka Obamy, ve kterém řekl, že chce zlepšit vztahy s muslimským světem. Americká vyslankyně při OSN Susan Riceová řekla k textu: „Naneštěstí návrh této rezoluce ohrožoval přitvrzením postojů na obou stranách.“

Generální tajemník OOP Jásir Abíd Rabbú označil veto USA za nešťastné. Podle něj poškodilo věrohodnost americké vlády.

"Znovu posoudíme naše hodnocení celého jednacího procesu mezi Izraelem a Palestinci." Zopakoval, že Palestinci požadují ukončení výstavby židovských osad a ukončení okupací palestinských území. Pak dodal, že Palestinci o odsouzení výstavby židovských osad na okupovaných územích požádají Valné shromáždění OSN.

"Americké veto nám nezabrání obracet se na mezinárodní instituce a nezastaví naši vůli po svobodě a nezávislosti," prohlásil Rabbú. Bez podrobností dodal, že "bude zapotřebí jiných politických kroků".

Naopak úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua plesal: "Izrael si hluboce váží rozhodnutí prezidenta Obamy uvalit veto na dnešní rezoluci Rady bezpečnosti OSN." Podle Netanjahua rozhodnutí USA vetovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN ukazuje, že jediná cesta k míru vede přes přímá jednání a nikoli oklikou přes rozhodnutí mezinárodních organizací.

V jiném komuniké mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Yigal Palmor ujistil, že přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci jsou jediným způsobem, jak konflikt mezi oběma stranami vyřešit. Podle Palmora se Palestinci musejí vrátit k jednacímu stolu bez předběžných podmínek.

Obamova vláda byla pod tlakem Izraele a Kongresu, kde má silné pozice proizraelská lobby. Spekulace, že by USA mohly nechat projít rezoluci odsuzující výstavbu židovských osad, která vadí i Washingtonu, se proto nepotvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám