Hlavní obsah

Rebelové odcházejí z poslední bašty v Ghútě. Zůstaly po nich chodby, jimiž projedou i auta

– Dúma/Džubar

Další skupina syrských vzbouřenců s rodinnými příslušníky opustila v úterý Dúmu ve Východní Ghútě u Damašku, uvedla to agentura AP. Dúma je posledním městem v oblasti, které ještě neovládla syrská armáda. Bojovníci ze skupiny Džaíš Islám dlouho vzdorovali tlaku na to, aby odešli, ale nakonec s tím někteří souhlasili a od pondělí odjíždějí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po rebelech zůstaly ve Východní Ghútě opuštěné podzemní tunelyVideo: Reuters

 
Článek

Evakuace bojovníků skupiny Džaíš Islám, jichž je ve městě zhruba 10 tisíc, začala v pondělí. Míří do Džarábulusu, což je město u hranice s Tureckem.

Zatím není jasné, zda odejdou všichni. Část dobře vyzbrojené skupiny podporované ze Saúdské Arábie, která má i tanky, nechce odejít a chce dál bojovat.

Foto: ČTK/AP

syrské vládní síly dohlížejí na odjezd bojovníků Džaíš Islám z Dúmy.

Rusko uvedlo, že v pondělí odjelo prvních 1123 vzbouřenců a jejich rodinných příslušníků. Celkem už z Dúmy odešlo na 2269 vzbouřenců a jejich rodinných příslušníků, první ale byli z jiné vzbouřenecké skupiny

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední rebelové opouštějí Východní GhútuVideo: Reuters

Podle ruského ministerstva obrany se po ovládnutí většiny Východní Ghúty do oblasti vrátilo zhruba 40 tisíc lidí, kteří utekli před boji. Ty si vyžádaly na 1600 obětí.

Podzemní tunely

Po ovládnutí 95 procent oblasti, kterou ve Východní Ghútě drželi rebelové, syrská armáda zjistila, jak se vzbouřencům dařilo úspěšně se bránit a přesouvat své síly.

Celá oblast je podtunelovaná a některými tunely nacházejícími se v hloubce 15 metrů a vyztuženými ocelovými profily mohla projet i auta. „Sít tunelů připomíná pavučinu,“ řekl syrský armádní představitel, který doprovázel v pondělí novináře z listu South China Morning Post.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrský voják hlídá trosky v Džubaru.

V podzemí byla i velitelství nebo nemocnice a tunely vedly i do skladů munice.

Zatímco někde se tunely při náletech a dělostřeleckém bombardování podařilo zničit, v Džubaru pětikilometrová podzemní síť sloužila do posledních dnů bojů. Vchod do podzemního labyrintu se nacházel ve sklepě školy proměněné ve velitelství skupiny Fajlak ar-Rahmán.

Tunely vedly i do sousedních oblastí držených rebely, jako byla Zamalka a Ajn Tarma.

Foto: ČTK/AP

Odjezd bojovníků Džaíš Islám z Dúmy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám