Hlavní obsah

Rakku nakonec může uchvátit Damašek, Američané nedají samosprávě peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Kurdy vedené Syrské demokratické síly (SDF) postupují v Rakce, hlavním městě samozvaného Islámského státu (IS), zaznívají varovné hlasy, že by město mohlo nakonec padnout do rukou Damašku. Syrské vládní síly postupují jižně od Rakky a USA neplánují poskytnout prostředky na samosprávu města. SDF přitom v neděli ve městě osvobodily další čtvrť a do dalších pronikly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské demokratické síly postupují do centra RakkyVideo: Reuters

 
Článek

„Kdokoli, kdo bude mít po osvobození na starost Rakku, může být donucen spoléhat se na Damašek, aby fungovaly základní služby a samospráva. A to bez ohledu na strategii Washingtonu,“ varoval ve vyjádření pro web News Deeply expert na obranu Tobias Schneider. Důvodem je nezájem Spojených států financovat samosprávu.

Zvláštní vyslanec amerického prezidenta Brett McGurk k tomu řekl: „Co se týká financování administrativních služeb, škol, nemocnic, na tom musejí pracovat Syřané. Nepodílíme se, abych tak řekl, na operaci národní obnovy.“

SDF sice už v dubnu oznámily ustavení civilní rady v oblasti, do jejíhož čela byli zvoleni dva vůdci - jeden kurdský a jeden arabský. Bylo zřízeno i čtrnáct výborů a zřejmě bude zřízena i vojenská rada podobně jako v Manbidži, který je také převážně arabský a osvobodily ho milice SDF.

Právě Manbidž je však varujícím příkladem. Když hrozilo, že na město zaútočí jiná protivládní skupina podporovaná Turky, SDF část vesnic v okolí města raději předala do správy Rusům a syrské armádě. [celá zpráva]

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdský bojovník v Rakce

Poradce SDF Nasr Hadží Masúr se snaží mírnit obavy: „Rada v Rakce se nyní reorganizuje, aby reprezentovala všechny tamní skupiny. Není tam žádné místo pro syrskou vládu. Rakka bude předána civilní radě, která reprezentuje všechny společenské skupiny ve městě, jejichž ruce nejsou potřísněny krví těchto lidí.“

Kurdové však už dříve s Rusy jednali.

Postup v Rakce

„Po těžkých bojích s teroristy z IS v neděli SDF osvobodily čtvrť Bajtara,“ řekl serveru ARA News představitel milice Habun Osman. „Desítky radikálů IS byly v bojích zabity a zraněny,“ dodal s tím, že se v bojích podařilo od 6. června zabít 321 radikálů. Vlastní ztráty nezveřejnil.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdský bojovník na předměstí Rakky sleduje dým stoupající z města po koaličním náletu

Už dříve osvobodily SDF čtvrti Mašlab, Sabahíja, Rumáníja a Siná.

Milice za americké vzdušné podpory pronikla na začátku týdne na západě města hlouběji do čtvrtí Hatin a Kadisija.

Ofenzíva vládních sil

Jihozápadně od Rakky postoupila i syrská armáda, která se v neděli u Tabky střetla s SDF a přivolaný bombardér Su-22 byl sestřelen americkým F/A-18E Super Hornetem. [celá zpráva]

Syrské armádě se podařilo osvobodit město Risáfa, které držel Islámský stát. Po nedělním sestřelu boje zesílily a elitní tygří divize pronikla do města. Ruská agentura RIA Novosti zveřejnila fotografie jejich příslušníků v troskách Risáfy.

Foto: Mapy.cz

Město leží na důležité křižovatce, na sever z něj vede silnice do Rakky a Tabky a na jihovýchod do Dajr az-Zauru. Ovládnutí tohoto města brání milicím SFD v postupu k ropným polím u Risáfy, protože současně provládní síly pokračují v útoku na Dža´adín jižně ob Tabky, kde došlo ke střetu už v neděli.

Australané couvají 

Nedělní sestřel syrského letounu americkým strojem vedlo Austrálii k přerušení náletů na Sýrii. „Jako předběžné opatření byly dočasně přerušeny útočné operace Australských obranných sil,” uvedlo ministerstvo obrany. Uvedlo, že příslušníci australských sil monitorují situaci ve vzduchu a podle vývoje může být rozhodnuto o obnovení náletů.

Rusko po sestřelu vypovědělo dohodu o spolupráci s USA v oblasti. [celá zpráva]

Foto: Rodi Said, Reuters

Obrněné vozidlo milice SDF v Rakce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám