Hlavní obsah

Rakety garantují budoucnost Íránu, řekl ajatolláh Chameneí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí ve středu řekl, že balistické rakety garantují budoucnost země. Prohlásil to poté, co USA, Francie, Británie a Německo oznámily, že nedávné íránské testy balistických raket odporují rezoluci, kterou Rada bezpečnosti OSN schválila loňskou historickou dohodu o jaderném programu Íránu.

Foto: Mahmood Hosseini/TIMA, Reuters

Íránské rakety jsou údajně schopny zasáhnout Izrael.

Článek

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí  prohlásil, že rakety jsou budoucností islámské republiky.  „Ti, kdo tvrdí, že budoucností jsou rozhovory, ne rakety, jsou buď hlupáci, nebo zrádci. Bude-li islámská republika usilovat o rozhovory, a ne o obrannou sílu, bude muset ustoupit hrozbám jakékoli slabé země."

Chameneí sice podpořil loňskou dohodu o jaderném programu, ale dal najevo, že si nepřeje žádné další sbližování se Západem.

Podle listu The Jerusalem Post Chamení reagoval zřejmě na vyjádření bývalého prezidenta Akbara Hašímího Rafsandžáního, který minulý týden prohlásil: „Budoucnost je v dialogu, ne v raketách.”

Chameneí se svým vyjádřením přišel v době, kdy Teherán čelí kritice kvůli testům balistických raket, jež mohou nést jaderné hlavice.

Kritika raketových testů

Podle Spojených států, Německa, Francie a Velké Británie jsou tyto testy v rozporu s rezolucí číslo 2231, kterou rada schválila v červenci 2015. V dopisu se tyto země obrátily na generálního tajemníka OSN a vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby projednala „odpovídající reakci” vůči Teheránu, který podle nich zkouškami balistických raket nedodržel své závazky. Generální tajemník OSN by měl podle nich veřejně říci, že testy odporují rezoluci 2231.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun sdělil, že íránské raketové testy vyvolávají „znepokojení a obavy”. O případném uvalení sankcí nebo jiných opatření podle něj musí rozhodnout Rada bezpečnosti OSN.

Testy několika balistických raket uskutečnil Írán začátkem měsíce. Teherán tvrdí, že nic neporušil a že odpálení konvenčních raket bylo v souladu s jadernou dohodou se světovými mocnostmi.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám