Hlavní obsah

Putin přijel do Teheránu. Rusko a Írán chtějí společně odolávat „klamům Západu“

– Teherán

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chamaneí vyzval k prohloubení dlouhodobé spolupráce mezi svou zemí a Ruskem. Po úterním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem také řekl, že Teherán a Moskva musejí zůstat „ostražití vůči klamům Západu“, informovala agentura Reuters.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během setkání s íránským prezidentem Ebráhím Raísím v Tehránu.

Článek

Ajatolláh se vyjádřil i k válce na Ukrajině. Označil ji za „tvrdou a těžkou událost”. „Islámskou republiku vůbec netěší, že jí trpí obyčejní lidé,” prohlásil Chamaneí, který také řekl, že „Rusko si pod Putinovou vládou zachovalo nezávislost”. Ve vztahu k ekonomice Chamaneí řekl, že „dolar by měl být postupně odstraňován ze světového trhu”.

Rusko a Írán jsou společnými podporovateli syrského prezidenta Bašára Asada a obě země také spojuje protizápadní, především protiamerické naladění. Rusko i Írán čelí západním sankcím.

Podle trojice iniciátorů dnešního jednání, Putina, Chamaneího a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, bylo účelem schůzky nalézt mírové řešení situace v Sýrii. Putin a Erdogan mluvili také o situaci kolem ukrajinského obilí v černomořských přístavech.

Reuters uvádí, že Putin dává touto cestou Západu najevo, že chce upevňovat vztahy s „nepřítelem Západu” Íránem.

Cesta do Teheránu je Putinovou teprve druhou zahraniční cestou od začátku invaze na Ukrajinu. V červnu se vydal do středoasijských postsovětských republik Tádžikistánu a Turkmenistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám