Hlavní obsah

Půdu pro úder proti Islámskému státu připravují spící agenti

– Bagdád

Irácká armáda se chystá letos dobýt zpět druhé největší město Mosul, který padl do rukou extremistů z hnutí Islámský stát (IS). Půdu pro úder chystají spící buňky tvořené bývalými policejními a armádními příslušníky, řekl agentuře AP předseda výboru pro obranu iráckého parlamentu Hákim al-Zamilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výcvik iráckých sunnitů pro boj s Islámským státemVideo: Reuters

 
Článek

„Tyto skupiny vlastenců, z nichž některé operují ve městě Mosulu a jiné v přilehlých oblastech, nám dodávají informace o vojenských přípravách Islámského státu na útok vládních sil,“ řekl poslanec.

O působení agentů se podle AP už několik týdnů neoficiálně hovoří.

Práci spících buněk podle al-Zamilího ztěžuje skutečnost, že Islámský stát přerušil telefonní sítě a osoby podezřelé ze spolupráce s vládou ihned zabíjí.

Informátoři se většinou musí dostat do vyšších poloh, kde je mobilní signál, aby se telefonicky spojili s úřady. Údaje od nich pomáhají upřesňovat cíle náletů, které mají připravit půdu pro pozemní ofenzívu, která by měla letos přijít.

Začala nová fáze

Al-Zamilí však tvrdí, že Iráčané zatím informace nesdílejí s Američany, kteří také organizují vzdušné údery proti IS. Koaliční síly v minulých dnech podle AP zasáhly více než dvě desítky objektů v Mosulu a okolí. Nejmenovaný armádní zdroj agentuře řekl, že je to začátek nové fáze.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Dobrovolníci z Mosulu podstupují vojenský výcvik u iráckého Dohúku.

Islámský stát kontroluje zhruba třetinu území Iráku i sousední Sýrie. Mosul ovládl loni v srpnu.

Podle poslance al-Zamilího roste u obyvatel Mosulu nespokojenost s novými vládci, protože potraviny zdražily více než dvojnásobně a ve městě je také málo pohonných hmot.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Extremisté navíc zakázali lidem například kouřit tabák, ženy nesmějí bez doprovodu samy na ulici a život v Mosulu se řídí striktním výkladem islámského práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám