Hlavní obsah

Proklouzli mi pod rukama, líčí zoufalý otec utonulého Ajlana

• Aktualizováno

Syrský Kurd Abdulláh Kurdí popsal listu Daily Mail, jak se marně snažil zachránit svou ženu a děti, když se přeplněný gumový člun při plavbě na ostrov Kos převrátil. Zahynula jeho 35letá žena i synové ve věku tří a pěti let Ajlan a Galip. Fotografie utonulého Ajlana obletěly svět. Otec se s rakvemi synů a ženy vrátil v pátek do Sýrie, kde je pohřbil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdrcený Kurdi čeká před márnicí na výdej těl svých nejbližšíchVideo: Reuters

 
Článek

Abdulláh Kurdí dorazil s rakvemi obou synů a manželky do tureckého pohraničního města Suruç a tam překročil hranici, za níž leží syrské kurdské město Kobani, odkud s rodinou utekl před válkou.

Pohřbu se účastnilo několik set lidí včetně tureckých poslanců. Otec na hraničním přechodu řekl, že by arabské země měly přijímat syrské uprchlíky:  "Chci, aby se arabské vlády, ne evropské, podívaly na mé děti a kvůli nim pomohly."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdský otec pohřbil v Kobani své malé syny a manželku, kteří se utopili cestou do ŘeckaVideo: Reuters

"Rád bych se posadil vedle hrobu své rodiny a ulevil bolesti, kterou cítím," řekl Abdulláh stanici BBC.

Osudná cesta přes moře

Kapitán podle jeho slov ve vlnách z gumového člunu vyskočil. Abdulláh se snažil člun kormidlovat, ale nedařilo se mu to a člun se nakonec převrátil.

„Držel jsem ji, ale děti mi proklouzly rukama,“ uvedl k tragédii. „Zkoušeli jsme se držet člunu, jenomže ten splaskával. Byla tma a každý křičel. Hlasy svých dětí a ženy jsem neslyšel,“ vylíčil Kurdí.

Ve vodách strávil tři hodiny, během nichž bojoval o přežití, ale zároveň nepřestával hledat své děti. Nakonec staršího chlapce našel, jenomže bylo příliš pozdě, už byl utopený.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zoufalá Abdulláh Kurdi, jehož rodina se utopila při cestě do Řecka

„Můj syn zemřel ve velkých vlnách. Musel jsem ho opustit, abych zachránil druhého. Zkoušel jsem plavat k pláži, následoval jsem světla,“ popsal hodiny ve vodě.

Otec si přál také zemřít

Kurdí nakonec doplaval na břeh: „Hledal jsem svou ženu a dítě na pláži, ale nemohl jsem je nalézt. Myslel jsem si, že byli tak vystrašení, že utekli a vrátili se do Bodrumu. Když nepřišli na místo srazu, šel jsem do nemocnice a dozvěděl se hořkou pravdu.“

Foto: Reuters

Ajlan Kurdi a jeho straší bratr Galip

Přátelům tento holič z válkou zbědovaného kurdského města Kobani řekl, že se měl raději také utopit, aby se nemusel po celý zbytek života obviňovat, že v touze po lepším životě vystavil rodinu nebezpečí. Převaděčům zaplatil v přepočtu přes sto tisíc korun za tři pokusy dostat se z uprchlického tábora v Turecku do Řecka.

Pokus dostat se do Evropy skončil tragicky. Celý svět obletěla fotografie utopeného tříletého chlapce, kterého moře vyvrhlo na pláž. Ukazuje bídu běženců i jejich zoufalou snahu utéci za každou cenu před válkou.

„Přál jsem jim lepší život. Proto jsem utekl (ze Sýrie). Jen doufám, že fotografie mého syna všechno změní. Chceme, aby se pozornost světa zaměřila na nás, aby to svět už nedopustil. Aby to bylo to poslední, co se nám tady stalo, v zemi, kde jste uprchlíky utíkajícími před válkou v domovině. Chceme, aby to celý svět viděl,“ řekl Kurdi. [celá zpráva]

Manželka se bála vody

Rodina chtěla utéci do Kanady, protože ve Vancouveru žije Kurdiho sestra. Žádost o azyl ale kanadské úřady odmítly, neboť rodina neměla výstupní víza ze své cesty do Turecka. [celá zpráva]

Foto: Ben Nelms, Reuters

Tima Kurdiová pláče, když se dozvěděla o osudu rodiny bratra

Kurdiho sestra, která jim na dálku platila pobyt v Bodrumu, uvedla, že její švagrová, 35letá Rehana, nechtěla plout na člunu: „Jeho žena mi před týdnem do telefonu řekla: ,Tak se bojím vody. Kdyby se něco stalo, neumím plavat. Nechci plout'.“

Nakonec však na osudnou cestu vyrazili. „Domnívám se, že to chtěli udělat všichni společně,“ řekla kadeřnice z Vancouveru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám