Hlavní obsah

Případ smrti spoluzakladatele Bílých přileb se zamotává

Istanbul

Turecké úřady zahájily vyšetřování smrti někdejšího agenta britské tajné služby MI6 Jamese Le Mesuriera, který stál za vznikem kontroverzní syrské organizace civilní obrany Bílé přilby. V úterý o tom informoval deník Hürriyet. Le Mesurier byl v pondělí nalezen mrtev před svým domem v Istanbulu. V poslední době se podílel na výcviku příslušníků Bílých přileb, Rusové jej ale viní ze špionáže a z podpory skupin napojených na teroristy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

James Le Mesurier na nedatovaném snímku

Článek

Bezvládné tělo někdejšího špiona Jejího Veličenstva podle informací tureckých úřadů našel v pondělí před jeho domem v istanbulské čtvrti Beyoğlu náhodný kolemjdoucí cestou na ranní modlitbu. Prvotní ohledání ostatků naznačuje, že Le Mesurier zemřel následkem pádu z výšky, vyšetřovatelé ale nařídili pitvu, která by měla předběžné závěry ověřit.

Manželka Le Mesuriera řekla listu Hürriyet, že její manžel trpěl psychickými obtížemi a nespavostí a užíval léky. Ty si vzal i v osudnou noc na pondělí, během níž manželům kdosi klepal na dveře.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Místo činu

„Byla jsem se svým manželem vzhůru asi do čtyř hodin do rána. Vzali jsme si spolu prášky na spaní a já se pak vzbudila mezi půl pátou a šestou, když někdo ťukal na dveře. Svého muže jsem neviděla, a tak jsem vyhlédla z okna třetího patra a zahlédla ho, jak leží dole na zemi,“ řekla listu Hürriyet žena.

Spoluzakladatele syrských Bílých helem našli v Turecku mrtvého

Blízký a Střední východ

Příliš krytí pro neziskovku

Tvrzení Le Mesurierové o záhadní noční návštěvě není jediné, co na příběhu o smrti penzisty, který ve výslužbě pomáhal humanitární organizaci, nesedí. Poslíček jídla, který nosil zásilky do domu, kde Le Mesurier působil, tvrdí, že vypadal spíš jako pevnost než jako sídlo humanitární organizace, v níž pracovalo 20 až 25 lidí.

„Na humanitární organizaci tam bylo příliš bezpečnostních opatření. Nikdy s námi nemluvili a nikdy neotevřeli dveře, dokud pomocí kamery nezkontrolovali, kdo je za dveřmi. Dveře jsou tam dvoje a dají se otevřít jen prostřednictvím otisku prstu,“ cituje turecký list poslíčka Selmana Arslana.

Obvinění z terorismu

Informace o smrti někdejšího příslušníka britské armády přišla několik dní poté, co jej ruské ministerstvo zahraničí obvinilo ze špionáže a podpory terorismu. Uvedlo, že býval agentem britské tajné služby MI6.

Bílé přilby

Syrská organizace známá jako Bílé přilby vznikla během války v Sýrii v oblastech ovládaných vzbouřenci proti prezidentovi Bašáru Asadovi, kde pomáhala civilistům na místech zasažených boji. Její členové patrně zachránili tisíce životů. Kontroverze ale vyvolávají její propagandistické aktivity a pravděpodobné vazby na skupiny napojené na teroristickou organizaci Al-Káida.

„Spoluzakladatel Bílých helem James Le Mesurier je bývalý agent MI6, který byl spatřen po celém světě, včetně Balkánu a Blízkého východu. Jeho vazby na teroristy se datují k jeho misi v Kosovu,“ uvedla v pátek ruská diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám