Hlavní obsah

Při zteči v Palmýře pomohli Islámskému státu místní

Právo, DPA, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří sunnité ze syrské Palmýry dovedli v noci na středu bojovníky Islámského státu (IS) na pozice, z nichž mohli útočníci za rozbřesku vpadnout vládním vojákům do zad. Stalo se tak před rozhodující ztečí IS. S odvoláním na svědectví z místa bojů to v pátek oznámila britská televize Sky News.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu pálí na pozice syrské armády u Palmýry

Článek

„Přepadovým oddílům islamistů se podařilo obejít obloukem pozice jednotek věrných prezidentu Bašáru Asádovi a napadnout je z týlu. To by se nemohlo stát bez přispění části místních. Navíc zatímco IS vyslal na bojiště posily, vyčerpaná a ztenčující se armáda se na nic takového spolehnout nemohla,“ řekl zdroj.

Islamisté už podle Sky News vybírají bojovníky, kteří zničí jedinečné památky v Palmýře. „Berou to jako věc cti, jako jakési vyznamenání,“ uvedla televize.

Islamisté rovněž dobyli poslední přechod mezi Sýrií a Irákem ovládanými armádou poté, co syrské vládní síly nevydržely jejich nápor a z přechodu Walíd se stáhly. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o PalmýruVideo: Reuters

Asadův režim tak kontroluje už jen sedm z 19 přechodů na hranicích s Tureckem, Libanonem, Irákem a Jordánskem. Z nich leží pět na libanonské hranici. Další dva jsou na turecké, ale ty z turecké strany Ankara uzavřela. Čtyři jsou v kurdské oblasti a kontrolují je Kurdové, čtyři pak ovládá IS a další čtyři fronta An-Nusra. Ta má v rukou rovněž neoficiální přechod s Izraelem na Golanech. Plně v rukou syrské vlády je námořní hranice.

Foto: ČTK/AP

Zničené vrtulníky syrské armády na letišti v Palmýře

Radikálové obsadili v pátek nemocnici v syrské provincii Idlib. Od dubna v ní bylo obklíčeno asi 150 vojáků, kteří nyní uprchli. Syrská státní televize tvrdila, že se vojáky podařilo osvobodit díky zásahu armády. Mezi útočníky na nemocnici nechyběli ani členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci al-Kajdá.

Základna Habbaníja akutně ohrožena

Boje se odehrávaly ve městě Džisr aš-Šughúr u turecké hranice. Radikálové město dobyli už v dubnu, ale v tamní nemocnici se držela skupina vojáků i s rodinami. Syrská televize oznámila, že „hrdinové z nemocnice v Džisr aš-Šughúru jsou na svobodě“. Podle ní „jednotky bránící nemocnici provedly taktický manévr a úspěšně prorazily obklíčení“.

Provincie Idlib je strategickou oblastí, protože sousedí s provincií Latákíja, baštou syrského vedení. Syrská vláda západní provincie před radikály a opozicí brání víc než ostatní části země. Asad začátkem května řekl, že armáda pošle vojákům obklíčeným v nemocnici posily. Vládní síly ztratily od března v provincii Idlib velké části území.

Foto: Reuters

Území ovládané Islámským státem

Boje proti IS pokračují i v irácké provincii Anbár. Podle tamních kmenových zdrojů IS obsadil další město. V nočních bojích mu prý padla do rukou Husajba. „Vláda nám nepřišla na pomoc. Naši muži se bili do posledního náboje a několik z nich přišlo o život,“ řekl šajch Rafí Fahdaví.

Husajba leží asi sedm kilometrů východně od provinčního střediska Ramádí, jež IS dobyl o víkendu. Podle Fahdavího se IS obsazením Husajby dostal blíž k vojenské základně Habbaníja. Tu stále drží vládní vojska.

„Nastala kritická situace, ozbrojenci jsou pět kilometrů od Habbaníje, ta je nyní ve velkém nebezpečí," shrnul Fahdaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám