Hlavní obsah

Při náletu v Sýrii zahynuly desítky civilistů, podle SOHR šlo o chemický útok

• Aktualizováno

Nejméně 58 civilistů na severozápadě Sýrie zemřelo po náletu, při němž byl použit jedovatý plyn. Uvedla to exilová organizace SOHR. Francie vyzvala ke schůzce Rady bezpečnosti OSN, která by se útokem zabývala. SOHR později podle BBC uvedla, že se pod raketovou palbou ocitla i zdravotnická zařízení, kde ošetřovali zraněné z prvního útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociálních sítích se objevilo video s údajným chemickým útokem v IdlíbuVideo: Reuters

 
Článek

Nálet byl proveden v provincii Idlíb a podle SOHR, která se odvolává na svědky z místa, ho vedla syrská nebo ruská letadla. Lidé se po něm dusili, upadali do bezvědomí a u úst se jim tvořila pěna, uvedl SOHR.

Organizace doplnila, že terčem se v úterý brzy ráno stalo město Chán Šajchún, i když turecká agentura Anadolu před tím hovořila o náletu ve městě Al-Habit, při němž měly být oběťmi nejméně dvě desítky civilistů.

Povstalci z frakce Svobodné syrské armády jako první informovali o 50 mrtvých a dalších 150 zraněných.

Turecká agentura uvedla, že byl použit jedovatý chlór. Z jeho použití byla opakovaně obviněna vláda prezidenta Bašára Asada, která to však popírá. Ruská armáda podle agentury AFP popřela, že by ve městě Chán Šajchún a jeho okolí podnikala nálety.

Válka v Sýrii trvá šest let, bojuje se dál i přes uzavření dohody o příměří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám