Hlavní obsah

Při náletu na Damašek zemřeli tři vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Při vzdušném útoku na syrskou metropoli Damašek zemřeli tři vojáci a sedm dalších bylo zraněno. S odvoláním na syrské ministerstvo obrany o tom v pátek informovala agentura AFP. Syrská armáda útok připsala Izraelcům.

Foto: AP

Izraelský útok na Sýrii (záběr z jiného náletu).

Článek

„Izraelský nepřítel provedl raketový útok (...) ze směru okupovaných syrských Golanských výšin. Při této agresi byli zabiti tři vojáci a sedm dalších bylo zraněno,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Syrská protivzdušná obrana zachytila několik odpálených raket, uvádí se v prohlášení.

Napadeno bylo krátce po páteční půlnoci předměstí Sajjída Zajnáb. Podle svědků byly exploze tak silné, že byly slyšet i v severní části Izraele, uvedl list Times of Israel.

Podle organizace pro lidská práva Syrian Observer zemřelo při útoku celkem šest lidí a deset bylo zraněno. Střely prý rovněž zničily íránský sklad zbraní.

Izraelské obranné síly útok nekomentovaly, k jednotlivým náletům se nevyjadřují, nejde-li o přímou odpověď na útok na Izrael. Izrael za poslední roky podnikl stovky vzdušných útoků proti cílům v Sýrii.

Přiznávají ale, že útočí na základny milic napojených na Írán, jako je třeba libanonské militantní hnutí Hizballáh.

Íránskou přítomnost u svých hranic Izrael považuje za naprosto nepřijatelnou a kvůli ní považuje útoky na infrastrukturu a zbraně svého úhlavního nepřítele na syrském území za opodstatněné.

Damašek: Při izraelském osřelování Sýrie zemřelo pět lidí včetně civilisty

Zahraniční

Minulý měsíc izraelské údery na mezinárodní letiště v Damašku způsobily, že jeho ranveje byly několik týdnů nepoužitelné. Izrael prohlásil, že se zaměřil na muniční sklady Íránu a Hizballáhu.

Golanské výšiny jsou strategické území u hranic se Sýrií, které Izrael obsadil za šestidenní války v roce 1967.

Izrael hlásí sestřelení tří dronů vyslaných Hizballáhem k plynové plošině

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám