Hlavní obsah

Damašek: Při izraelském osřelování Sýrie zemřelo pět lidí včetně civilisty

Při pátečním izraelském ostřelování oblasti na západě Sýrie zemřelo pět lidí včetně jednoho civilního obyvatele, uvedla podle agentury Reuters syrská státní média s odvoláním na prohlášení syrské armády. Dalších sedm lidí včetně dítěte utrpělo zranění, informovala dále armáda.

Foto: Reuters

Střela nad Sýrií (ilustrační foto)

Článek

Útok se odehrál večer kolem půl deváté místního času (asi 19:30 SELČ) a cílil na oblast u města Masjáf v provincii Hamá. Některé rakety sestřelil syrský systém protivzdušné obrany, informovala podle agentury AP syrská média.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sleduje válku v Sýrii, uvedla, že izraelské letectvo vypálilo nejméně osm raket, které zasáhly sklady zbraní a objekty íránských milic v okolí Majsáfu. Útok způsobil několik požárů a na místo byly vyslány sanitky.

Sýrie čelila raketovému útoku

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda se k útoku zatím nevyjádřila. Podle SOHR jde o 12. útok Izraele na syrské území od začátku roku.

Agentura AP připomíná, že Izrael za poslední roky podnikl stovky raketových útoků proti cílům v Sýrii, k těmto operacím se ovšem nehlásí. Přiznává ale, že útočí na základny milic napojených na Írán, jako je třeba libanonské militantní hnutí Hizballáh. Tato skupina bojuje v asi 11 let trvající občanské válce v Sýrii na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Íránskou přítomnost u svých hranic Izrael považuje za cosi naprosto nepřijatelného a kvůli ní považuje útoky na infrastrukturu a zbraně svého úhlavního nepřítele na syrském území za opodstatněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám