Hlavní obsah

Při demonstracích zemřelo v Egyptě přes třicet lidí, raněných je 1100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nejméně 36 mrtvých a více než 1100 zraněných si vyžádaly střety během pátečních demonstrací v Egyptě, uvedla agentura DPA. Šestnáct lidí bylo zastřeleno. Muslimské bratrstvo protestovalo proti sesazení prezidenta Muhammada Mursího armádou. Demonstrace se konaly ve všech velkých egyptských městech, kromě Káhiry také v Alexandrii a v Suezu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční boje mezi příznivci a odpůrci Mursího u TahríruVideo: Reuters

 
Článek

Nejvíce obětí, dvanáct, je z Alexandrie, uvádí BBC. Většina z nich podlehla střelným zraněním. Podle egyptské tiskové agentury MENA bylo v tomto přístavu zraněno přes dvě stě lidí.

První tři oběti byly ale hlášeny už v pátek odpoledne z Káhiry, když se dva tisíce příznivců sesazeného prezidenta rozhodlo vydat směrem ke kasárnám, kde je vězněn. V metropoli se ale pak podařilo situaci uklidnit. [celá zpráva]

Na místě zemřely podle CNN nakonec čtyři lidé a zraněno jich bylo 65.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Odpůrci svrženého prezidenta Mursího házejí kameny na jeho příznivce.

Většinou se v pátek střetávali příznivci a odpůrci sesazeného prezidenta. Na ulicích se zapalovala auta.

Kvůli násilí byl v sobotu zadržen tajemník bratrstva. Už dříve byla zadržena jeho hlava.

Prozatímní prezident Egypta Adlí Mansúr se po krvavých nočních střetech mezi jeho odpůrci a stoupenci v prezidentském paláci sešel s ministrem vnitra Muhammadem Ibráhímem a šéfem vlivných ozbrojených sil Abdalem Fatahem Sisim. Sdělili to nejmenovaní činitelé, které citovala agentura AP.

Muslimské bratrstvo, z jehož lůna Mursí vzešel, ohlásilo po svržení prezidenta velké demonstrace pod názvem Pátek odmítnutí, konaly se po velkých pátečních modlitbách. Armáda je povolila s tím, že nesmějí být násilné. [celá zpráva]

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Lidé odnášejí dva zraněné demonstranty v Káhiře.

Muslimské bratrstvo plánuje další demonstrace.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Odpůrci prezidenta Mursího při střetech u náměstí Tahrír

Za vyhlášení války své víře označila sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího nová islamistická skupina v Egyptě. Jmenuje se Ansar aš-Šaría v Egyptě (Ochránci islámského práva šaría v Egyptě) a varuje, že bude právo šaría prosazovat násilnou cestou. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Skupina působí na Sinajském poloostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám