Hlavní obsah

Muslimské bratrstvo chystá velkou demonstraci, egyptská armáda ji povolila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptské muslimské bratrstvo naplánovalo na pátek demonstraci proti odstavení prezidenta Muhammada Mursího. Egyptská armáda, která ho zbavila moci, už ve čtvrtek garantovala právo na pokojné protesty. Demonstrace ale nesmí ohrozit bezpečnost státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v egyptských městech v Alexandria a IsmaíliaVideo: Reuters

 
Článek

„Pokojný protest a svoboda projevu jsou práva zaručená každému a pro Egypťany jsou jedním z nejdůležitějších výsledků jejich slavné revoluce,” stojí v dokumentu, který zároveň upozornil na negativní následky, jež by zneužívání těchto práv mohlo mít. „Nadměrné a bezdůvodné užívání tohoto práva by mohlo mít negativní následky včetně blokování silnic, ohrožování bezpečnosti a poškozování egyptské ekonomiky,” varovala armáda. Národ by podle armádního velení měl odmítnout mstu a dosáhnout jednoty a usmíření.

Muslimské bratrstvo svolalo na pátek celoegyptské demonstrace příznivců Mursího pod heslem „Pátek odmítnutí”. Egypťané by měli v klidu vyjít do ulic a „říci 'ne' zatýkání na rozkaz armády a 'ne' vojenskému puči”.

Menší demonstrace se konala už ve čtvrtek večer před káhirskou mešitou Raba Advija.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Příznivci Muslimského bratrstva a svrženého egyptského prezidenta Mursího demonstrují v Káhiře.

„Moudrost, skutečné vlastenectví a konstruktivní lidské hodnoty, jež vyznávají všechna náboženství, nám přikazují vyhnout se jakémukoli mimořádnému nebo násilnému kroku proti jakékoli skupině nebo politickému proudu,” uvedla armáda v prohlášení.

Egyptský puč 

Armáda ve středu zbavila moci Mursího a zadržela jeho i desítky dalších vysokých představitelů Muslimského bratrstva včetně jeho současného šéfa Muhammada Badího. Pozastavila též platnost ústavy. O den později se stal prozatímním prezidentem země předseda ústavního soudu Adlí Mansúr. Mursí, který stál v čele politického křídla bratrstva, Strany svobody a spravedlnosti, vyhrál loni prezidentské volby. Část Egypťanů ale nesouhlasila s jeho autokratickou politikou a s islamizací země, která se dostala do nové ústavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egypťané masově oslavují Mursího odvoláníVideo: Reuters

Hlavní postava opozice, bývalý předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nositel Nobelovy ceny Muhammad Baradej, který podporuje konec vlády Mursího, řekl podle BBC, že intervence armády byla bolestným opatřením, ale zabránila občanské válce. Zopakoval, že se Mursí choval jako faraón. [celá zpráva]

Dodal, že armáda nemá zájem vládnout a že nové volby se v zemi uskuteční do roka.

Reklama

Výběr článků

Načítám