Hlavní obsah

Při atentátu na revoluční gardy v Íránu na 60 mrtvých a raněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sebevražedném atentátu v jihovýchodním Íránu byl zabito nebo zraněno nejméně 60 lidí. Oznámila to v neděli íránská agentura IRNA, z jejíž zprávy vyplývá, že atentátník mířil na vojáky elitních revolučních gard. Mezi mrtvými je podle prvních zpráv pět důstojníků gard.

Foto: Stringer/Iran, Reuters

Ilustrační foto

Článek

IRNA oznámila, že se sebevrah zaútočil u hranice s Pákistánem v provincii Sístán a Balúčestán na auto s vojáky mířícími na shromáždění.

Dle agentury Fars je mezi mrtvými zástupce velitele pozemních oddílů gard generál Núr Alí Šuštarí a nejméně tři velitelé oddílů z provincie Sístán a Balúčestán. Smrt těchto důstojníků potvrdil i předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

Revoluční gardy jsou silnou a vlivnou vojenskou jednotkou v Íránu. Podílely se na vítězství islámské revoluce v roce 1979 a zůstaly oddělené od armády. Jsou považovány za ochranu režimu islámských duchovních a nepodléhají pravidelné armádě, nýbrž duchovnímu vůdci země ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám