Hlavní obsah

Přestaňte vyhrožovat, nebo žádné zbraně nedáme, vzkázal Asad Američanům

– Moskva/Damašek/New York

Sýrie nesplní své závazky vyplývající z ruského návrhu na kontrolu a likvidaci syrských chemických zbraní, pokud Washington nepřestane Damašku hrozit vojenským úderem. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici Rossija 24 to ve čtvrtek řekl syrský prezident Bašár Asad.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dodal, že Sýrie chce podřídit mezinárodní kontrole své chemické zbraně v reakci na návrh Ruska, nikoli kvůli americkým výhrůžkám.

Návrh předat syrské zásoby otravných látek pod mezinárodní kontrolu předložil v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a Sýrie ho přijala. Za pozitivní ho označil i Washington, podle jehož názoru je syrský souhlas důsledkem amerického tlaku a hrozby vojenského úderu USA. Takovou argumentaci ale Asad odmítá. "Naše rozhodnutí dát chemické zbraně pod kontrolu americké hrozby neovlivnily," prohlásil syrský prezident.

"Jakmile uvidíme, že si Spojené státy skutečně přejí stabilitu v našem regionu a ustupují od hrozeb a útočných plánů, jakmile přestanou dodávat zbraně teroristům, pak uvěříme, že potřebný proces můžeme dokončit," řekl.

Asad: Srpnový útok byl americkou provokací

Stejně jako Moskva syrský prezident tvrdí, že chemické zbraně mají i povstalci. Syrská opozice má ve svém arzenálu otravné látky, které dostává "i z ciziny", řekl Asad ruské televizi. Dodal, že srpnový chemický útok u Damašku byl "americkou provokací".

Podle syrského prezidenta Damašek během několika dnů odešle do sídla OSN dokumenty nezbytné k tomu, aby se jeho chemické zbraně dostaly pod kontrolu mezinárodního společenství. Půjde o technickou dokumentaci potřebnou k podpisu dohody o zákazu, skladování a likvidaci chemických zbraní. Asad očekává, že předávání informací o syrském chemickém arzenálu by mohlo začít měsíc poté, co se Damašek k mezinárodní konvenci připojí.

Mluvčí OSN mezitím dnes v New Yorku novinářům sdělil, že světová organizace už ze Sýrie dokument potřebný k přistoupení Damašku k dohodě obdržela. "V posledních několika hodinách jsme dostali dokument od syrské vlády, který se nyní překládá. Mělo by jít o přístupový dokument ke konvenci o chemických zbraních," řekl mluvčí Farhán Hak.

Rusko podle dnešní informace listu Kommersant ve svém plánu navrhuje, aby Sýrie po přistoupení ke smlouvě oznámila, kde se její chemické zbraně vyrábějí a skladují. Damašek by pak měl povolit, aby sklady chemických zbraní prozkoumali mezinárodní inspektoři, a sjednat způsob, jakým způsobem mají být zbraně zničeny.

 O detailech ruského plánu má dnes v Ženevě jednat Lavrov se svým americkým partnerem Johnem Kerrym. Rozhovory mají trvat do pátku, americká a ruská média nevylučují, že budou pokračovat i o víkendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám