Hlavní obsah

Přes dvacet obětí atentátů v Iráku

Bagdád

Nejméně 22 mrtvých a 100 zraněných si ve čtvrtek vyžádala nová série útoků v Iráku. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na irácké zdravotnické zdroje. Agentura AP uvedla, že atentáty byly namířeny proti šíitským poutníkům. Ve středu při násilnostech v Iráku zahynulo 42 lidí.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Auto odváží vrak vozu, v němž byla bomba.

Článek

Nejkrvavější útok je dnes hlášen z města Dudžail, které leží 60 kilometrů severně od Bagdádu. Explodovala tam téměř současně dvě vozidla napěchovaná výbušninami, jedenáct osob bylo usmrceno a 60 zraněno. Podle agentury AP se oběťmi stali šíitští poutníci mířící do svatyně v Samaře.

Dalších pět lidí přišlo o život při atentátu ve městě Hilla, 100 kilometrů jižně od metropole.

Nedaleko posvátného města šíitů Karbaly exploze bomby zasáhla autobus s poutníky, čtyři zemřeli a 12 jich bylo zraněno. Je mezi nimi i osm šíitských poutníků z jiných asijských zemí, pravděpodobně z Pákistánu, sdělil z místa činu nejmenovaný irácký policista.

Bomba nastražená v zaparkovaném autě vybuchla poblíž autobusové zastávky ve městě Kásim, asi 125 kilometrů jižně od Bagdádu. O život přišlo pět lidí, 20 utrpělo zranění.

Na severovýchodě Bagdádu měla nálož nastražená u silnice očividně zasáhnout vojenské hlídkové vozidlo. Minula ale cíl a zasáhla auto s civilisty, dva z nich byli zabiti, dva zraněni.

Nové násilí přichází po středečních krvavých útocích, které si po celém Iráku vyžádaly 42 obětí a 245 zraněných. Nejhůře zasaženo bylo s 26 mrtvými město Kirkúk, o které vedou spor ústřední vláda a úřady autonomního iráckého Kurdistánu. [celá zpráva]

Irák zažívá v současnosti těžkou politickou krizi. Od prosince v zemi neustávají převážně sunnitské protesty proti vládě premiéra Núrího Málikího. Demonstranti požadují především zrušení protiteroristických zákonů, v nichž mnozí Iráčané vidí prostředek k vyřazení politických odpůrců. Kromě toho chtějí protestující propuštění zadržených, na řadě míst také požadovali premiérovu demisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám