Hlavní obsah

Před Turky utekly z Afrínu už desetitisíce lidí

Ankara/Londýn/Afrín

Kolem třiceti tisíc lidí už uteklo z oblasti Afrínu na severu Sýrie, kam koncem ledna vtrhla turecká armáda ve snaze vytlačit odtamtud kurdskou milici YPG. Počty zveřejnila ve čtvrtek exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Afrínu uprchlo za poslední den 10 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

Jen od středy vyhnalo turecké bombardování na deset tisíc lidí, uvedly podle agentury Reuters místní úřady. Turecko chce celou oblast okupovat a nevrátit pod správu syrské vlády v Damašku.

Podle zpravodaje AFP z města prchalo na korbách otevřených dodávek mnoho rodin včetně starších lidí a dětí. Někteří s sebou nesli matrace a přikrývky. Obyvatelé města Afrín stáli fronty před pekárnami i jinými obchody, aby se zásobili potravinami a vodou.

Město trpí nedostatkem vody, protože turecké síly v posledních týdnech obsadily blízkou přehradu.

Několik set rodin podle téhož zdroje v noci uprchlo do blízkých šíitských vesnic, jejichž obyvatelstvo je loajální syrské vládě.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Uprchlíci na východě oblasti Afrín

Boj o Afrín plánuje Turecko dotáhnout do vítězného konce

Turecké jednotky a s nimi spojená Svobodná syrská armáda se pokoušejí dobýt správní středisko Afrín. Už se dostaly na jeho okraj. Mluvčí kurdské milice YPG stanici BBC řekl, že útok vedený ze severu se podařilo odrazit.

Podle SOHR při dělostřelecké palbě turecké armády zahynulo v noci na pátek 18 civilistů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu v Ankaře znovu zopakoval, že Turecko ofenzívu proti Kurdům nezastaví, dokud nebude celá oblast vyčištěna od milice YPG.

V postupu mu nezabrání ani EU. Výzvy Federiky Mogheriniové, která má v EU na starosti zahraniční politiku, urážlivě odmítl: „Je tu paní, která je odpovědná za rozšíření. Ta vznesla takový požadavek. Nedoufejte v to, neodejdeme, dokud neskončíme svou práci. To byste měli vědět.“

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Kurdové prchají z oblasti Afrínu

Turecko z Afrínu neodejde

Turecko však nemíní odejít ani poté, jak řekl vládnímu listu Daily Sabah mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalim, když oznamoval, že turecké jednotky a jimi podporovaná Svobodná syrská armáda ovládly už 70 procent rozlohy oblasti.

Uvedl, že oblast nemíní vrátit pod správu Damašku. Sdělil, že vyhnat YPG je nutné nejen z bezpečnostních důvodů, protože je podle něj napojena na teroristickou tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), ale také kvůli tomu, že se do oblastí pod kontrolu Kurdů nevracejí syrští uprchlíci z Turecka.

Komentář v deníku Arab News v souvislosti s operací poznamenal, že Turecko má zájem zahrnout Afrínský kanton do oblasti svého vlivu v Sýrii, aby je propojilo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám