Hlavní obsah

Poslední tvrdé boje v syrské provincii Hamá mají přes sto obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Nejméně 22 lidí padlo v pátek v bojích v provincii Hamá na severozápadě Sýrie při střetech mezi vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, kterým dominují džihádisté. Celkový počet mrtvých na obou stranách stoupl od středečního večera na více než 120, uvedla exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Foto: ČTK/AP

Boji a nálety zničený Džisr aš-Šugur jihozápadně od Idlibu

Článek

Při pátečních střetech zemřelo nejméně 10 syrských vojáků a 12 rebelů a džihádistů. Většina bojů se odehrála ve vesnici Hamámíját a u přilehlého strategicky významného kopce v provincii Hamá, o který se bojuje už dva týdny.

Vzbouřenci tam nasadili minomety, pick-upy s automatickými zbraněmi i tanky, uvedla státní tisková agentura SANA.

Severozápad Sýrie s provinciemi Idlib a Hamá je poslední oblastí kontrolovanou vzbouřenci, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Jádro vzbouřenců tvoří skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), ta je nástupkyně někdejší Fronty An-Nusra, odnože teroristické organizace Al-Káida.

Syrské letectvo v pátek podle SOHR bombardovalo Idlib, přičemž o život přišli čtyři civilisté. Od konce dubna si boje v oblasti a syrské i ruské letecké údery vyžádaly podle SOHR životy 570 civilistů. Palba rebelů a džihádistů usmrtila 45 civilistů. Počet obětí mezi bojovníky obou stran se blíží dvěma tisícům.

Syrská vláda se snaží zabezpečit klíčovou silnici z Damašku do Aleppa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám