Hlavní obsah

Poslanci v Turecku se po kritice Erdogana porvali

– Ankara

V tureckém parlamentu se ve středu mezi vládními a opozičními poslanci strhla rvačka při projevu opozičního zákonodárce, jenž obvinil prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z neúcty vůči tureckým vojákům umírajícím v Sýrii. Podle agentury Reuters došlo i na pěstní souboje. Agentura AP připomíná, že v tureckém parlamentu jsou potyčky častým jevem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rvačka v tureckém parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Mela se strhla za vyhrocené debaty o zapojení turecké armády do bojů na severozápadě Sýrie. V provincii Idlib zahynulo v uplynulém měsíci více než 50 tureckých vojáků, z toho 33 při útoku z minulého čtvrtka.

Desítky poslanců z vládní strany AKP a z hlavní opoziční strany se zapojily do strkanic a pěstních soubojů, zatímco jiní se pokoušeli od sebe politické soupeře odtrhnout. Někteří poslanci při šarvátce upadli na zem. Někteří šlapali i po poslaneckých lavicích.

Urážka prezidenta

Zlou krev vyvolal poslanec Engin Özkoç z opoziční Lidové republikánské strany (CHP), když si stoupl za řečnický pult. Předtím totiž na tiskové konferenci i na Twitteru obvinil Erdogana z neúcty vůči vojákům, kteří padli minulý týden v Sýrii, a z nezodpovědnosti, když děti Turků posílá do konfliktu údajně bez letecké podpory. Prezidentův syn se přitom vojenské službě vyhnul, zdůraznil poslanec.

V Sýrii padl další turecký voják, Turci nasadili balistické rakety

Turecká invaze

Předseda parlamentu Mustafa Sentop prohlášení opozičního poslance odsoudil a prokurátoři v Ankaře podle agentury Anadolu zahájili vyšetřování kvůli podezření z urážky prezidenta.

Turecko poslalo do Sýrie tisícovky vojáků, kteří mají zabránit snaze sil režimu prezidenta Bašára Asada, podporovaných Ruskem, o obnovení kontroly nad provincií Idlib. Turecko podporuje některé povstalce proti syrskému režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám