Hlavní obsah

Počet obětí tlačenice v Mekce stoupl na rekordních 1453

Aktualizováno

Při tragické tlačenici během letošní pouti do Mekky (hadždž) zahynulo 1453 lidí, což představuje nejvyšší počet v historii. Napsala to v pátek agentura AP s odvoláním na statistiky mrtvých z jednotlivých států, odkud poutníci do Saúdské Arábie odjeli. Oficiální údaj saúdských úřadů se zastavil na čísle 769, i když údajně není konečný.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Pouť v saúdskoarabské Mekce

Článek

Poutníci se ušlapali 24. září v údolí Míná, když mířili k rituálu kamenování Satana. Mezi mrtvými bylo podle agentury AP 465 Íránců, 148 Egypťanů a 120 Indonésanů. Dalšími nejvíce postiženými zeměmi jsou Indie (101 obětí), Nigérie (99 obětí), Pákistán (93 obětí), Mali (70 obětí), Bangladéš (63 obětí) a Senegal (54 obětí). Mrtví pocházeli i z Beninu, Kamerunu, Etiopie, Súdánu, Maroka, Alžírska, Ghany, Čadu, Keni a Turecka. Evropské státy ve statistice nefigurují. Zraněno bylo podle úředních údajů 934 osob.

Konečná bilance dosud není jasná, protože stovky lidí se stále pohřešují. Podle indických a indonéských diplomatů by počet obětí mohl přesáhnout i dva tisíce.

Letošního hadždže se zúčastnily dva milióny muslimů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tlačenici v Mekce zahynuly stovky věřícíchVideo: Reuters

Írán, ale také další postižené státy, obviňují Saúdské Araby ze selhání. Některé země dokonce vyzvaly, aby organizace pouti přešla na mezinárodní instituce, protože Saúdská Arábie je údajně nekompetentní.

Saúdská Arábie tvrdí, že se od počátku kladla důraz na zajištění bezpečnosti a povolala 100 000 policistů a vojáků. Tragickému incidentu se ale zabránit nepodařilo, i když k pilířům znázorňujícím Satana už před lety postavila široké cesty, které měly zabránit podobným tragédiím.

Dosud největší podobné neštěstí se v Saúdské Arábii stalo v roce 1990, kdy bylo ušlapáno 1426 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám