Hlavní obsah

Platím Asadem! V Sýrii jdou do oběhu první bankovky s portrétem prezidenta

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad se vůbec poprvé objevil na bankovkách. Jeho portrét je vyobrazen na dvoutisícové bankovce. V neděli o tom informovala agentura Reuters. Dva tisíce syrských liber odpovídají 213 korunám.

Foto: Sana, Reuters

Nová syrská dvoutisícovka s prezidentem Bašárem Asadem.

Článek

Podle guvernéra syrské centrální banky Duraida Durghama byly bankovky s Asadem natištěny již před několika lety, do oběhu se ale dostaly až nyní. Ke zpoždění došlo kvůli „válečným okolnostem a výkyvům v kurzu,“ vysvětlil agentuře Reuters Durgham.

Syrská libra od vypuknutí války v Sýrii v roce 2011 dramaticky oslabovala. Nyní má oproti výchozímu stavu desetinovou hodnotu. Nové bankovky budou prozatím distribuovány „v Damašku a několika provinciích”.

Dosud byla bankovkou s největší hodnotou v oběhu tisícovka. Na její starší verzi, která ale dosud platí, je vyobrazen otec současného prezidenta Háfiz Asad, jenž zemřel v roce 2010.

Uvedení nových bankovek do oběhu by mohlo souviset s vývojem v zemi. Syrský prezident Bašár Asad po šesti letech občanské války s vydatnou podporou Rusů a Íránců strhl vývoj konfliktu na svou stranu, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám