Hlavní obsah

Palestinský sebevrah se odpálil v izraelském pekařství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EJLAT

Na jihu Izraele zaútočil sebevražedný bombový útočník na pekařství ve městě Ejlat. Podle policie přišli při útoku mimo atentátníka o život tři lidé. K akci se přihlásily hned tři palestinské militantní skupiny. Pondělní útok je první útok palestinských organizací v Izraeli od dubna 2006 a druhý v období, kdy na palestinských územích vládne radikální hnutí Hamás.

Článek

Mluvčí Hamásu akci označil za "přirozenou odpověď" na politiku Izraele. Muž vešel v 9:40 místního času dovnitř pekařství s osmikilogramovou náloží v batohu. Policejní mluvčí sdělil, že jsou mrtví "tři lidé a atentátník".

Části lidských těl byly rozptýleny všude po budově, popisovali očití svědkové scény z místa atentátu pro izraelskou rozhlasovou stanici. Jeden ze svědků řekl, že ho útočník upoutal tím, že byl nepřiměřeně teple oblečen: "Říkal jsem si, proč má ten idiot na sobě černý kabát a batoh? A za několik vteřin na to jsem uslyšel silný výbuch."

Policii trvalo hodinu, než byla schopna identifikovat původ exploze. Původně se policisté domnívali, že mohlo jít o výbuch plynu. "Je také možné, že v Ejlatu by nyní mohl být ne jeden, ale více bombových atentátníků", řekl šéf místních policistů Bruno Stein.

Palestinské frakce se přou o "zásluhu"

K zodpovědnosti za provedený útok se přihlásily tři militantní palestinské skupiny: Islámský džihád, Brigády mučedníků al-Aksa a dosud neznámá organizace nazývající se Armáda věřících.

Přístavní město Ejlat při Rudém moři je oblíbenou destinací Izraelců i zahraničních turistů a v posledních šesti letech se mu násilnosti spojené s palestinským povstáním vyhýbaly. Pekárna není v blízkosti hotelů na pláži a oběti jsou místní lidé, nikoli turisté.

Reklama

Související články

Izrael bude pokračovat v akcích v Gaze

Operace izraelské armády v pásmu Gazy budou pokračovat. Ve středu se na tom dohodli izraelští ministři odpovědní za bezpečnost. Cílem je zastavit raketové...

Výběr článků

Načítám