Hlavní obsah

Palestinská reality show: Zvolte si svého prezidenta, dostane auto

Už celých osm let neměli Palestinci možnost zvolit si svého prezidenta. Teď alespoň dostali příležitost vybrat si ho virtuálně, napsala agentura AP. Oblíbený palestinský televizní kanál Maan TV vysílá pořad s názvem „Prezident“, do kterého se přihlásily tisíce soutěžících.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Palestinský soutěžící z pásma Gazy Džihád al-Džabarí při živém televizním přenosu ze 7. května.

Článek

Soutěžící Palestincům v přímém přenosu nabízejí své recepty na řešení nejrůznějších problémů, které diváky trápí. Procházejí ale také „tvrdým grilováním“ ze strany poroty složené z politiků, profesorů nebo zástupců byznysu. Porota pak spolu s publikem rozhoduje o postupu, nebo vyřazení soutěžících.

Ve skutečném světě něco podobného Palestinci udělat nemohou. Jejich prezident Mahmúd Abbás zůstává kvůli politické krizi v úřadu, i když mu už dávno vypršelo funkční období.

Tvoříme novou generaci politiků. Dovednosti získávají z praxe
Chulúd Idabis, člen poroty

Z tisíců mladých Palestinců, kteří se do soutěže přihlásili, zbylo posledních 15. Vítěze vybere na konci června finále. Svou zemi by pak měl ve světě zastupovat jako „palestinský velvyslanec“ - a snad vyhraje i auto.

„Tvoříme novou generaci politiků. Dovednosti získávají z praxe,“ řekl jeden z členů poroty a někdejší člen palestinské vlády Chulúd Idabis. Hodnocení soutěžících se ujala také členka výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Hanan Ašravíová či arabský poslanec izraelského parlamentu Ahmad Tibí.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

V porotě palestinské reality show zasedli i bývalí politici nebo univerzitní profesoři.

Soutěžící zároveň nabírali zkušenosti na ministerstvech, obecních úřadech nebo ve školách a nemocnicích.

Palestinská samospráva existuje 20 let a za tu dobu obyvatelé zažili jen dvoje prezidentské volby. V roce 1996 v nich zvítězil Jásir Arafat s mandátem na pět let. Vládl ale až do své smrti v roce 2004. O rok později byl do úřadu zvolen Mahmúd Abbás. Na čtyřleté období a další volby jsou v nedohlednu.

Kritici Abbáse obviňují, že chce podobně jako Arafat vládnout až do konce života. Abbás tvrdí, že volby vyhlásí, jakmile skončí rozkol mezi jeho vládou na západním břehu Jordánu a radikály z hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám