Hlavní obsah

Palestinci odmítli vakcíny poskytnuté Izraelem

Palestinská samospráva odvolala dohodu, podle níž měl Izrael poskytnout Palestincům milion dávek vakcíny Pfizer proti covidu-19 s tím, že Ramalláh stejný počet vrátí, až sám později během roku dostane vlastní objednané preparáty.

Foto: Evgeny Kozyrev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

První várka nabízených očkovacích látek totiž měla brzy expirovat, což Izrael nijak netajil. Podle Rámalláhu bylo ale datum příliš blízko.

Jak uvedla palestinská ministryně zdravotnictví Maj al-Kajla, dohoda zněla, že datum použitelnosti vyprší v červenci nebo v srpnu, po dodání prvních zásilek se ale ukázalo, že je na krabičkách uvedeno červnové datum. „Neměli jsme dost času na to je použít, tak jsme je odmítli,“ prohlásila.

Podle palestinských úřadů zatím na palestinských územích s asi pěti miliony obyvateli dostalo jednu dávku vakcíny více než 436 tisíc lidí a 260 tisíc je očkováno úplně. Tyto údaje zahrnují i sto tisíc palestinských dělníků, kteří pracují v Izraeli a jež nechal naočkovat Izrael.

Izrael poskytne Palestincům 1,2 milionu vakcín

Blízký a Střední východ

Samospráva dostává vakcíny z programu COVAX, kromě toho obdržela 100 tisíc dávek z Číny a 58 tisíc z Ruska. Izrael poskytl k naočkování zdravotníků dalších 5200 injekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám