Hlavní obsah

OSN chce rekordní peníze na humanitární pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Organizace spojených národů (OSN) požádala v pondělí členské země na příští rok o rekordní částku 16,4 miliardy dolarů na humanitární pomoc. Je to o tři miliardy víc než vloni. Důvodem je především pokračující občanská válka v Sýrii, která pohltí 7,2 miliardy.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký voják pomáhá na hranicích Kurdům prchajícím před Islámským státem.

Článek

„Rostoucí požadavky překonaly naši schopnost reagovat,“ uvedla zástupkyně generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Valerie Amosová a dodala: „Krize ve středoafrické republice, Iráku. Jižním Súdánu a Sýrii zůstanou hlavními humanitárními prioritami v příštím roce.“

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guiterres dodal: „Tohle není obvyklá práce. Současné potřeby jsou na bezprecedentních úrovních a bez další podpory prostě není způsob jak odpovídat na humanitární situaci, kterou vidíme.“

Už minulý týden Světový fond pro výživu oznámil, že sníží kvůli nedostatku prostředků pomoc syrským uprchlíkům.

V aktuální žádosti o pomoc chce OSN 2,8 miliardy na pomoc vnitřním uprchlíkům, kteří byli vyhnáni ze svých domovů a zůstávají v Sýrii. Další 4,4 miliardy mají jít na pomoc třem a čtvrt miliónu syrských běženců v sousedních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám