Hlavní obsah

Organizátora vraždy tří židovských studentů už čtyři týdny vězní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael zadržel vůdce skupiny, která v červnu na Západním břehu Jordánu unesla a zavraždila tři židovské studenty. Podle listu Times of Israel byl 40letý Palestinec Husám Kavasmá zadržen ve východním Jeruzalémě. Redakci to potvrdil nejmenovaný policejní zdroj.

Foto: Handout, Reuters

Zavraždění židovští mladíci Naftali Fraenkel, Gil'ad Šaer a Ejal Jifrach (zleva doprava)

Článek

Kavasmá, který pochází z Hebronu, měl být údajně tím člověkem, kterému únosci izraelských chlapců bezprostředně po akci volali. Izraelci ho měli zadržet už 11. července. Podle soudních dokumentů se Palestinec údajně přiznal k tomu, že pomáhal únos zorganizovat, konkrétně sehnal finance od palestinského hnutí Hamás a pořídil zbraně, které předal dvěma útočníkům. Po činu prý pomáhal zahrabávat těla mrtvých mladíků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle izraelské tajné služby únos vykonali dva muži, 29letý Marván Kavasmá a 32letý Amar abú Ísá, oba měli mít údajně blízko k hnutí Hamás. Po nich Izraelci i nadále pátrají.

Trojice izraelských chlapců ve věku 16 a 19 let zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém. Tělo jednoho z nich objevili o 18 dnů později místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu. [celá zpráva]

Po zabití izraelských mladíků se rozhořel nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v pásmu Gazy. Po čtyřech týdnech ohlásil Izrael v úterý stažení svých jednotek z enklávy a obě strany přistoupily na třídenní příměří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám