Hlavní obsah

Opovažte se během Šaronova pohřbu provokovat, varoval Izrael Palestince

Jeruzalém

Izraelci v pondělí během pohřbu bývalého premiéra Ariela Šarona významně zpřísnili bezpečnostní opatření v zemi a varovali Palestince před jakýmkoli narušením obřadu, například raketovým útokem. Ranč v Negevské poušti, místo Šaronova posledního spočinutí, leží jen deset kilometrů od pásma Gazy a v minulosti se již několikrát stal terčem útoku.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Rakev s ostatky bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona před budovou Knessetu v Jeruzalémě

Článek

Izraelské bezpečnostní složky údajně palestinským úřadům v Gaze zaslaly vzkaz, aby se držely zpátky. "Dalo se jim jasně najevo, že by nebylo dobré nyní testovat izraelskou trpělivost," citovala agentura Reuters nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Dvě rakety nicméně byly již ráno z Gazy vypáleny. Podle armádních zdrojů ale do Izraele nedopadly. Jak uvedla izraelská média, je možné, že si Palestinci jen testovali své zbraně.

V pohotovosti je izraelský protiraketový systém Iron Dome, kterým Izraelci chrání své území proti palestinským raketám. Armáda měla údajně umístit jednu protiraketu i poblíž farmy, kde se pohřeb uskuteční. Do vzduchu vzlétlo rovněž množství vojenských vrtulníků, které monitorují pásmo Gazy.

Palestinci Šaronovu smrt oslavují

Kvůli obavám, že by mohli extremisté obřad narušit, dohlíží na bezpečnost více než 800 mužů zákona a dalších dobrovolníků.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Vojáci na Šaronově ranči v poušti Negev, kde má být bývalý izraelský premiér pohřben vedle své ženy Lily

"Doufám, že žádný šílenec v Gaze si neřekne: Jsou tam všichni, tak s nimi skoncuji," citoval list The Jerusalem Post nejmenovaný zdroj blízký Šaronově rodině. "Budou tam panovat přísná bezpečnostní opatření, takže očekáváme, že všechno proběhne hladce," dodal.

Už v sobotu netajili radost nad Šaronovou smrtí Palestinci v pásmu Gazy i na západním břehu Jordánu. Nepřátelsky se k němu vyjadřovali ve vzácné shodě představitelé hlavních organizací Fatah a Hamás, které si jinak konkurují.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Ariel Šaron

V Izraeli v sobotu zemřel bývalý premiér Ariel Šaron ve věku nedožitých 86 let. S odvoláním na izraelský rozhlas o tom informovala agentura Reuters. Šaron...

Hamás drsně komentuje smrt Šarona

Pohřeb bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona připraví úřad nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho stav se tento týden prudce zhoršil a izraelský...

Výběr článků

Načítám