Hlavní obsah

Odpověď na vaše zlo. Budeme obohacovat uran na 60 procent, oznámil Írán

– Teherán
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Írán v úterý oznámil, že po sabotáži v jeho jaderném zařízení, začne obohacovat uran na 60 procent, což je zatím nejvyšší hodnota. Prezident Hasan Rúhání to ve středu označil za reakci Teheránu na izraelskou akci v Natanzu. Izrael akci, která způsobila rozsáhlý výpadek elektřiny v jaderném zařízení, nepopírá.

Foto: Planet Labs Inc., ČTK/AP

Satelitní záběr jaderného provozu v Natanzu z dubna2021

Článek

„Chtěli jste, abychom při rozhovorech měli prázdné ruce. Naše ruce jsou však plné,” uvedl Rúhání s odkazem na současná jednání o oživení jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi.

„Obohacování na 60 procent je naší odpovědí na vaše zlo. Usekli jsme vám obě ruce, jednu odstředivkami IR-6, druhou 60 procenty,” dodal prezident.

Hlavní íránský vyjednavač Abbás Aragčí spolu se zvýšením míry obohacení na 60 procent také informoval, že v Natanzu bude zprovozněno dalších 1000 nových odstředivek.

„Ode dneška (od úterý) začínají praktické přípravy na obohacování v Natanzu na 60 procent, 60 procent se používá v radiofarmakoterapii,“ řekl mluvčí íránského jaderného úřad Behrúz Kamalvandi agentuře FARS.

Bude to jen malé množství

Írán pak zmírnil svou hrozbu, když uvedl, že na 60 procent se obohatí jen malé množství uranu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že ji Teherán informoval o svém rozhodnutí obohacovat uran na 60 procent.

Íránský jaderný provoz v Natanzu se podle jeho šéfa stal terčem teroristického útoku

Blízký a Střední východ

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová označila prohlášení Teheránu za provokaci

Obohacení na 60 procent? Elektrárně stačí 20 procent

Šedesátiprocentní obohacení přibližuje Írán k hranici pro obohacení pro vojenské účely, která tvoří 90 procent. Tepelným reaktorům stačí uran bohacení do pěti procent, pro další elektrárny stačí obohacení na dvacet procent.

Obohacení nad ně může naznačovat směřování k vojenskému užití, i když více obohacený uran se využívá i v tzv. rychlých reaktorech či v medicíně.

USA chtějí návrat k jaderné dohodě s Íránem, jsou připravené zrušit sankce

Blízký a Střední východ

Nové odstředivky IR-6 obohacují plynný fluorid uranový (hexafluor uranu, UF6) rychleji než centrifugy první generace IR-1, které navíc umožňují obohacení jen na pět procent. Otáčejí se vyšší rychlostí, což usnadňuje separovat lehčí fluorid uranový s radioaktivním izotopem U235 od toho běžného U238, který nelze použit v reaktoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Íránská televize odvysílala hudební video propagující jaderný programVideo: AP

Komplikace pro jednání

Rozhodnutí Teheránu komplikuje jednání o návratu k dohodě o íránském jaderném programu, které začalo minulý týden ve Vídni. Spojené státy při nepřímých jednáních daly najevo ochotu zrušit sankce uvalené na Írán, které zavedl po jednostranném vypovězení dohody bývalý americký prezident Donald Trump. Spojené státy se těchto rozhovorů účastní nepřímo, nejsou v jednacím sále spolu se zástupci signatářských zemí, tedy Íránu, Francie, Británie, Německa, Ruska a Číny, ale jsou informovány pomocí prostředníků.

Co je dnes, nemusí být zítra, varovali Izraelci Írán poté, co mu jedinou náloží zabrzdili jaderný program

Blízký a Střední východ

Protože se EU nedařilo najít způsob, jak americké sankce obejít, Írán postupně vypovídal jednotlivé body dohody. Napřed začal uran obohacovat na pět procent, což je víc než povolených 3,67 procenta, a pak i na dvacet procent. Shromažďoval více obohaceného uranu, než měl povoleno, a nakonec omezil i inspekce svých jaderných zařízení.

Naději na obnovení dohody dává v úterý zveřejněná zpráva amerických zpravodajských služeb. „Írán v současné době neprovádí klíčové aktivity v oblasti vývoje jaderných zbraní, které považujeme za nezbytné k výrobě jaderného zařízení,” uvádí analýza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám