Hlavní obsah

Zemětřesení v Íránu: Otřesy zasáhly oblast u jaderné elektrárny Búšehr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Oblast na jihozápadě Íránu nedaleko jaderné elektrárny Búšehr zasáhla ve středu ráno dvě slabší zemětřesení o síle 4,5 a 4,9 stupně. Podle místních představitelů si otřesy nevyžádaly oběti na životech a nezpůsobily žádné významné škody, napsala agentura AFP s odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA.

Foto: Profimedia.cz

Následky prosincového zemětřesení v Búšehru. Archivní foto.

Článek

Podle americké geologické služby USGS se epicentrum zemětřesení nacházelo asi 60 kilometrů severovýchodně od města Búšehr a 10 km jihovýchodně od Borazdžánu, přičemž ohnisko bylo v obou případech v hloubce deseti kilometrů. Chvění bylo podle IRNA cítit i ve stejnojmenné jaderné elektrárně.

Podle Seismologického střediska Geofyzikálního institutu na Teheránské univerzitě zasáhlo zemětřesení oblast v 5:50 místního času (3:20 SEČ).

USGC uvedl, že vzhledem k hloubce ohniska nesouvisí zemětřesení s aktuálním napětím mezi Íránem a USA, uvedl list The Washington Times.

Oblast zasáhlo zemětřesení o síle 5,1 už 28. prosince, kdy mělo ohnisko v hloubce 38 km. Také nezpůsobilo žádné oběti na životech či vážnější materiální škody.

Jaderná elektrárna Búšehr postavená Ruskem byla uvedena do provozu v roce 2013. Roku 2016 tam začaly íránské a ruské firmy stavět dva další 1000megawattové reaktory. Práce by měly trvat deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám