Hlavní obsah

Nové škody v Palmýře budou méně vážné, tvrdí šéf syrských památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nové škody na památkách v historickém syrském městě Palmýra, které tento týden dobyly vládní jednotky zpět z rukou islamistů, budou zřejmě méně vážné, než se očekávalo. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl ředitel syrské vládní agentury pro antické památky a muzea Mamún Abdalkarím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze syrské Palmýry z letošního 3. března Video: Reuters

 
Článek

Video pořízené po znovudobytí Palmýry podle Abdalkaríma ukazuje, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) nestihli od prosince udělat tolik škod. "Mysleli jsme, že situace bude mnohem horší, domnívali jsme se, že IS dokončí dílo zkázy z první okupace," uvedl Abdalkarím.

Bojovníci z IS obsadili Palmýru (v arabštině Tadmur) poprvé v květnu 2015 a drželi ji do loňského března. Poté ji znovudobyli loni v prosinci. Už při první okupaci ale radikálové ve městě, které je od roku 1980 zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, poničili mnoho cenných historických památek.

"Velmi jsme se obávali, že kompletně zničí římské divadlo," uvedl ředitel syrských antických památek. Z lednových satelitních snímků totiž vyplynulo, že radikálové z IS poškodili mimo jiné právě část divadla z druhého století. Poničen byl podle lednových snímků i tetrapylon, tedy sloupoví ze 3. století, které stojí před divadlem.

"Kromě předchozího poškození se zdá stav divadla dobrý, uvedl Abdalkarím. Podle něj bude moci být zničená sekce zrestaurována, jako už tomu jednou bylo, než byla znovu poškozena. Také historická citadela na předměstí Palmýry je podle šéfa památek v celkem dobrém stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám