Hlavní obsah

Netanjahuův právník zatčen pro korupci v kauze německých ponorek

Jeruzalém

Šest osob, včetně spolupracovníků premiéra Benjamina Netanjahua, zatkla v neděli izraelská policie. Důvodem je vyšetřování možné korupce kolem nákupu německých ponorek. Zadržen byl i Netanjahuův příbuzný a osobní právník David Šimron. Ten je podezřelý z přijetí úplatků, podvodu a pletichaření, napsala agentura AP.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Mezi zatčenými jsou i bývalý šéf bezpečnostní rady Avriel bar Josef a někdejší velitel námořnictva Eliezer Marom.

Šimron byl minulý měsíc po policejním výslechu v domácím vězení, ale později ho z něj propustili. Nyní jeho zadržení prodloužil soud na pět dní.

Zatýkání přišlo podle agentury AFP poté, co začal vypovídat rovněž podezřelý podnikatel Michael Ganor. Ten v Izraeli zastupoval německou firmu Thyssenkrupp, která je výrobcem objednaných ponorek.

Kontrakt za 34 miliard

Aféra se v Izraeli táhne od listopadu, kdy tamní televize zveřejnila zprávu, že Šimron pracoval jako právník pro Ganora. Právě Šimron je podezřelý, že proti vůli izraelské armády pomohl prosadit dohodu o nákupu ponorek od Thyssenkruppu. Tehdejší ministr obrany Moše Jaalon se o ní prý dozvěděl ze sdělovacích prostředků. Podařilo se mu ji sice zablokovat, ale když kvůli sporům ve vládě z kabinetu odstoupil, Netanjahu vyjednávání s Berlínem nechal obnovit, napsal dříve list The Jerusalem Post.

Premiér v kauze nefiguruje jako podezřelý, avšak Jaalon proti němu podle izraelských médií svědčil. Poskytl policii detaily o premiérově vyjednávání s Německem o dodávkách nejenom ponorek, ale i dalších lodí. Premiér podle něj vyjednával bez vědomí bezpečnostních kruhů.

Podle předběžné dohody má Německo Izraeli dodat tři moderní ponorky typu Dolphin. Kontrakt na plavidla Thyssenkrupp dosahuje hodnoty 1,5 miliardy dolarů (34 miliard Kč). Německo ale podle izraelských zdrojů do smlouvy prosadilo klauzuli, podle níž může být kvůli nynějšímu policejnímu vyšetřování v Izraeli z německé strany dohoda zrušena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám