Hlavní obsah

Netanjahu si kupoval příznivé zprávy, tvrdí obžaloba

Právo, brw

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu za výhody v řádu milionů dolarů „z eráru“ požadoval po telekomunikační společnosti Bezeq stovky příznivých zpráv o sobě a manželce Saře. Vyplývá to podle listu The Jerusalem Post z detailního znění obžaloby proti němu, které na žádost právníků účastnících se procesu zveřejnila izraelská prokuratura.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

Pozitivní zpravodajství měl zajistit zpravodajský server Walla, který pod Bezeq tehdy patřil. Podle obžaloby dostal nejméně 315 žádostí o „pozitivní zpravodajství“ o premiérovi a jeho rodině, přičemž 150 z nich si vyžádal Netanjahu sám.

Na server Walla přišlo nejméně 315 žádostí o zveřejnění pochvalných zpráv o premiérovi a jeho rodině

Nemalá část se také týkala Sary, jež má potíže se zákonem kvůli plýtvání státními prostředky i hrubému zacházení s personálem, který Netanjahuovu rodinu ve vládních rezidencích obsluhuje. Žádosti se týkaly i zveřejnění lichotivých fotografií premiérovy choti.

Byznysmen Šaul Elovič, který v inkriminované době vlastnil akcie Bezequ a nyní čelí s manželkou Iris obvinění z podplácení a maření spravedlnosti, se příliš nevzpouzel. Podle obžaloby měl údajně obavy, že by v případě zveřejňování negativních zpráv o šéfovi pravicového Likudu mohl přijít o kontrakty výnosné pro firmu.

Zmizela i kritika krajkové róby

A tak mu chodily požadavky na přiřazení vyšší priority chvalozpěvům na předsedu vlády i jeho příbuzné, na změnu znění hlavních zpráv, v nichž šlo o potlačení nebo úplné vyřazení nepříznivě vyznívajících informací.

Proto ze serveru Walla zmizely články kritizující krajkové šaty, které měla Sara Netanjahuová při inauguračním zasedání nového parlamentu, a naopak spatřila světlo světa zpráva o tom, že manželka Naftaliho Benneta, premiérova politického rivala, pracuje v restauraci, kde se nevaří košer.

Netanjahuova manželka má opět potíže. Teď kvůli kadeřnici

Zahraniční

Šlo o informaci, která měla Benneta diskvalifikovat v očích ultraortodoxních židů. V dalším případě ministerský předseda žádal, aby Walla zastavila živé vysílání ze shromáždění jeho odpůrců v době volební kampaně v roce 2015. Celkem měl údajně vliv na vyznění až 10 tisíc informací.

Premiér vsadil na další volby

Obžaloba proti Netanjahuovi obsahuje obvinění z podvodu, zklamání důvěry a přijetí úplatků. Na tyto činy se vztahují tři odlišné kauzy, které jsou už 28 týdnů důvodem k pravidelným protestům proti premiérovi, jež neustávají ani v dobách protikoronavirových uzávěr.

Předseda vlády vinu popírá, ale mnoho jeho odpůrců je přesvědčeno, že kvůli tomu, aby se vyhnul soudu, přivedl Izrael k dalším volbám. Odehrají se v březnu jako čtvrté za uplynulé dva roky. Netanjahu v nich počítá s vítězstvím, k němuž by mu mělo dopomoci masivní bleskové očkování proti covidu-19 i normalizace vztahů Izraele se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Marokem i Súdánem.

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Koronavirus

Na pozadí koronavirové krize, která se řeší už třetí celonárodní uzávěrou, obří ekonomické recese i zveřejňovaných detailů z procesů to ale bude podle politologů velmi obtížné, ne-li nemožné.

Reklama

Výběr článků

Načítám