Hlavní obsah

Netanjahu chce zrychlit výstavbu židovských osad, byť mluví o dohodě s Palestinci

Jeruzalém

Tajnou dohodu, na jejímž základě bude rozšířena osada Maale Adumim východně od Jeruzaléma v citlivém sektoru západního břehu Jordánu, uzavřel nastupující izraelský premiér Benjamin Netanjahu s krajně pravicovou nacionalistickou stranou Izrael je náš domov, se kterou utváří koalici. Oznámil to ve středu izraelský vojenský rozhlas.

Článek

Dohoda předpokládá výstavbu 3000 jednotek, převážně bytů, ale také úřadů a hotelů, v zóně označované jako sektor E1 mezi Maale Adumim a východním Jeruzalémem, který Izrael zabral po jeho dobytí v červnu 1967.

Palestinci projekt výstavby v sektoru ostře kritizují, protože západní břeh Jordánu prakticky přeřízne na dvě části a komplikuje vznik nezávislého palestinského státu. Navíc se Izrael podle mezinárodního mírového plánu, známého jako cestovní mapa z roku 2003, zavázal zastavit veškerou výstavbu na okupovaných územích, na něž si Palestinci činí nárok.

Netanjahu zároveň prohlásil, že jeho koaliční vláda chce usilovat o mírovou dohodu s Palestinci. Mír je pro všechny izraelské vlády trvalým cílem, řekl na tiskové konferenci v Jeruzalémě.

Netanjahu získal většinovou podporu 66 ze 120 poslanců parlamentu, protože v úterý uzavřel koaliční dohodu se Stranou práce. V ní se Netanjahův Likud zavázal pokračovat v mírových jednáních s Palestinci a dodržovat dohody, které s nimi byly v minulosti uzavřeny. Dohoda podle rozhlasu také stanoví, že Izrael bude nadále postupovat proti nelegální výstavbě osad na okupovaném palestinském západním břehu Jordánu. [celá zpráva]

Likud, mající 27 křesel, už předtím získal podporu ultrapravicové strany ruských přistěhovalců Izrael je náš domov Avigdora Liebermana s 15 mandáty a ultrakonzervativní náboženské strany Šas, která má 11 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám