Hlavní obsah

Netanjahu byl obviněn z korupce

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský generální prokurátor ve čtvrtek obvinil premiéra Benjamina Netanjahua z podvodu, zneužití důvěry a podplácení. Oznámilo to ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Benjamin Netanjahu

Článek

Obvinění se týkají tří na sobě nezávislých případů, v nichž jde mimo jiné o ovlivňování vlastníků médií a přijímání štědrých darů výměnou za politické výhody. Netanjahu vinu odmítá.

Obvinění bude pro premiéra obrovskou komplikací při dalším vyjednávání o vládě, kterým byl pověřen parlament.

Izraeli hrozí třetí volby během jediného roku, novou vládu nesestavil ani Ganc

Blízký a Střední východ

Podle analytiků existuje jen velmi malá šance, že by parlament mohl uspět poté, co po zářijových volbách nedokázal najít koaliční partnery ani Netanjahu jako šéf strany Likud, ani jeho politický oponent Benny Ganc, předseda centristické formace Modrá a bílá. Zemi tak nejspíš čekají další volby, od letošního jara už třetí.

Pokus o převrat, tvrdí Netanjahu

Netanjahu přirovnal obvinění k pokusu o převrat a odmítl, že by se dopustil něčeho nezákonného. Zároveň prohlásil, že Izrael povede i nadále a že chce vyšetřovat své vyšetřovatele.

"Nešlo jim o pravdu, šli po mně. Věnoval jsem svůj život státu... Bojoval jsem za něj, zranil jsem se pro něj a jsem na to hrdý. Dnes je ale smutný den. Člověk by musel být slepý, aby neviděl, že v právním systému je něco špatně," řekl Netanjahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám