Hlavní obsah

Nenašli jsme žádné důkazy o chemickém útoku, řekly desítky lékařů syrské státní televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská státní televize odvysílala rozhovory s desítkami lékařů a záchranářů ve městě Dúmá, kteří tvrdí, že žádné stopy po chemickém útoku nenašli. S odkazem na reportáž televize Al-Ichbáríja to v pondělí uvedla agentura AP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zasaženo toxickými látkami mělo být kolem pěti stovek lidí.

Článek

Al-Ichbáríja odvysílala rozhovory s lékaři a záchranáři v neděli večer. Na kameru řekli, že v Dúmá byli v den údajného chemického útoku, tedy 7. dubna, ale že neviděli nic, co by podezření na použití chemických zbraní nasvědčovalo.

Jeden záchranář uvedl, že slyšel někoho vyřknout „chemikálie!“, ale neviděl žádné lidi, kteří by měli symptomy spojené s vystavením chemické bojové látce. Jiní lékaři uvedli, že se do podzemních úkrytů často dostává prach, který oběti dusí a vyvolává další příznaky, které lze zaměnit s následky chemického útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při chemickém útoku na syrskou Dúmu zemřelo 60 lidí, mezi oběťmi jsou i dětiVideo: Reuters

Nad městem Dúmá po útoku a kapitulaci posledních povstalců převzala kontrolu syrská vláda a na místo vyslala své bezpečnostní složky.

Horší než za studené války

Spojené státy, Velká Británie a Francie na údajný chemický útok v Dúmá, ze kterého viní syrskou armádu, zareagovaly v sobotu koordinovaným útokem na několik armádních objektů v zemi. Nasadily nadzvukový strategický bombardér B-1B, rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk či stíhací letouny typu Tornado. [celá zpráva]

Úder odsoudilo Rusko, které patří ke spojencům syrského režimu v čele s Bašárem Asadem. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v interview s britskou stanicí BBC prohlásil, že vztahy mezi Ruskem a Západem jsou v současnosti horší než za dob studené války. Tehdy totiž fungovaly komunikační kanály mezi oběma stranami a také nepanovala tak „zaujatá rusofobie“, postěžoval si ministr.

V Haagu kvůli podezření z chemického útoku v pondělí zasedá krizový výkonný výbor Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Schůzka se koná za zavřenými dveřmi.

Do města Dúmá měli dorazit vyšetřovatelé OPCW, kteří už jsou v Sýrii od soboty. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ale v pondělí oznámil, že příjezd expertů byl odložen kvůli následkům sobotních náletů Západu. Američané následně oznámili, že podezírají Moskvu z manipulace s důkazy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rusko varuje před dalším úderem proti Sýrii

Moskva podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova předpokládá, že USA nepodniknou další údery v Sýrii. Moskva by se postavila proti útoku. Ten...

Výběr článků

Načítám