Hlavní obsah

Nejvlivnější sunnitský imám z mešity Al-Azhar ostře kritizoval radikály z IS

– Káhira

Nejvlivnější z vůdců sunnitského islámu ve středu vyzval mezinárodní koalici, která bojuje proti radikální organizaci Islámský stát (IS), aby svůj záběr rozšířila na všechny extremistické skupiny, které poškozují jméno islámu. Velký imám mešity při káhirské univerzitě Al-Azhar Muhammad Ahmad Tájib to prohlásil na konferenci o boji proti islámskému extremismu, kterou univerzita do čtvrtka pořádá.

Foto: Al Youm Al Saabi, Reuters

Náboženští lídři na konferenci o terorismu a extremismu, kterou pořádá káhirská univerzita Al-Azhar. Zleva papež koptské pravoslavné církve Theodoros II., velký imám mešity Al-Azhar Ahmad Tájib a Muhammad Júsuf z Marocké náboženské rady.

Článek

IS je sunnitská skupina, která od loňska zabrala část severních oblastí Sýrie a Iráku. Vyhlásila tam letos chalífát ve snaze obnovit teokratickou vládu známou z doby před 1000 lety. Počíná si nevybíravě vůči všem kritikům – odpor vyvolaly zejména vraždy cizinců natáčené na video a také zabíjení obyvatel, kteří se nehlásí k sunnitskému islámu.

"Mezinárodní koalice musí mobilizovat veškerou svou materiální i morální energii a tento terorismus vymýtit. Musí se také postavit všem zemím, které ho podporují. Bude tím bránit především vlastní občany a až pak občany východu," řekl šajch Tájib.

Barbarství poškozuje jméno víry

"Ptám se sám sebe ve dne v noci, co je důvodem zkoušky, jíž Arabové procházejí, tohoto slepého sporu, v němž je cítit pach krve a smrti, v němž znějí výbuchy, utínají se hlavy a lidé jsou po miliónech vyháněni s brutalitou v dějinách nepoznanou. Tyto barbarské a hrozné zločiny poškozují jméno naší víry," dodal vlivný muž sunnitského světa.

Skupina IS si podle něj dala záměrně název Islámský stát ve snaze šířit "svou mylnou podobu islámu".

Vinu za rozmach IS připsal i Západu, když poukázal na to, že Irák je "jedenáct let po americké invazi vydán na pospas znepřáteleným milicím, které v Iráku rozpoutaly krvavou lázeň". Podobná situace podle něj nastává v Sýrii.

Tájib ale přiznal, že na vzniku extremismu, který "stvořil ozbrojené skupiny jako Al-Káida a další", nesou vinu i samotní muslimové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám