Hlavní obsah

Nejposvátnější památka křesťanství prošla rekonstrukcí za milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Jeruzalémě ve středu po nákladné devítiměsíční rekonstrukci odhalili nejposvátnější památku křesťanství - Ježíšův hrob, do kterého byl podle tradice po ukřižování uložen a odkud měl po třech dnech vstát z mrtvých. Práce v chrámu Božího hrobu v jeruzalémském Starém městě se zaměřily hlavně na edikulu nad pohřební komorou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jeruzalémě byl slavnostně odhalen restaurovaný Boží hrobVideo: Reuters

 
Článek

Takzvaná edikula, malá svatyně v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě, prošla nyní první kompletní opravou po více než dvou stech letech. Postavena byla v letech 1809 až 1810 a od té doby se několikrát prováděly jen dílčí renovační práce.

„Pokud bychom nezasáhli teď, vážně hrozilo, že by mohlo dojít ke zhroucení,“ řekla agentuře AP Bonnie Burnhamová z organizace World Monuments Fund, jež držela nad renovací dohled. „Tohle je kompletní proměna té památky,“ uvedla.

Rozhádané církve

Rekonstrukci dlouho brzdily neshody mezi křesťanskými církvemi, které mají chrám ve společné správě. Až havarijní stav vedl loni k dohodě hlavních správců chrámu, tedy arménské, římskokatolické a řecké ortodoxní církve. Určitá práva k chrámu Božího hrobu přísluší i církvi koptské, syrské ortodoxní a etiopské ortodoxní. Náklady na opravu, na kterou se z větší části složily tři hlavní správcovské církve a jordánský král Abdalláh II., se z původních tří miliónů eur vyšplhaly na šest miliónů eur (162 miliónů Kč).

Foto: Dusan Vranic, ČTK/AP

Rekonstruovaná edikula v chrámu božího hrobu v Jeruzalémě

Citlivou práci měl na starosti tým zhruba 50 řeckých vědců a restaurátorů z Národní technické univerzity v Aténách. Tito odborníci mají za sebou zkušenosti z renovací aténské Akropole nebo chrámu Hagia Sofia v Istanbulu. Pracovali hlavně v noci, aby umožnili poutníkům přístup do svatyně.

Poutníci mohou nahlédnout do hrobu

„Dříve byla tato svatyně celá černá, její zdi byly ztmavlé od kouře svíček poutníků. Nyní má opět svou původní barvu, barvu naděje,” řekla Antonia Moropulosová, šéfka týmu expertů, který svatyni během předchozích deseti měsíců restauroval.

V říjnu poprvé po více než dvou stoletích odstranili mramorovou desku, pod kterou se skrývá původní kamenný výklenek, na němž měly spočinout Ježíšovy ostatky. Restaurátoři vykrojili v mramoru malé okénko, kterým od nynějška budou moci poutníci nahlédnout na místo, kde měl být Ježíš pohřben. Zároveň opravili a vyztužili svatyni titanovými svorníky a maltou a očistili ji od mohutných nánosů vosků ze svící, a také od holubího trusu. K práci použili radary, laserové skenery i drony.

Foto: Dusan Vranic, ČTK/AP

Rekonstruovaná edikula v chrámu božího hrobu v Jeruzalémě

Středečního obřadu, který rekonstrukci završil, se zúčastnili konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj, jeruzalémský patriarcha řecké ortodoxní církve Theofilos III., zástupce papeže Františka nebo řecký premiér Alexis Tsipras.

Pobyl tam jen tři dny?

Podle křesťanské tradice byl Ježíš Kristus po ukřižování kolem roku 33 pohřben právě na tomto místě. Křesťané věří, že poté vstal z mrtvých, protože ženy, které šly třetího dne navštívit jeho hrob, ho nalezly prázdný.

Chrám Božího hrobu dal na místě, kde měl být podle Nového zákona Ježíš ukřižován, postavit v první polovině 4. století Konstantin I. Od té doby patří k nejvyhledávanějším místům křesťanských poutníků. Ve správě ho má několik křesťanských církví, které jsou mezi sebou tradičně rozhádané, a proto má klíče od svatyně od 12. století muslimská rodina.

Reklama

Výběr článků

Načítám